Formiran Odbor za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca 1Foto: GORAN ZLATKOVIĆ/ MO

Vlada Srbije formirala je danas Odbor za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca, čiji će zadatak biti da prati stanje kulturno-istorijskog nasleđa tog grada, kao i da koordinira aktivnostima kojima se obezbeđuju uslovi za njegovu obnovu i razvoj, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

Skupština Srbije je 20. maja usvojila Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji bi trebalo da obezbedi bolje uslove za obnovu i čuvanje tog kulturno-istorijskog središta srpskog naroda s kraja 17. i u 18. veku, a jedan od zadataka Odbora je upravo nadgledanje sprovođenja tog zakona.

Kako se navodi u saopštenju, u fokusu su Karlovačka gimnazija, kao najstarija gimnazija u Srbiji, kuća inicijatora njenog osnivanja Dimitrija Anastasijevića Sabova, Saborna crkva Svetog Nikolaja, Patrijaršijski dvor, Pravoslavna bogoslovija „Sveti Arsenije Sremac“ i niz drugih istorijski i arhitektonski značajnih zdanja.

Za predsednicu Odbora je imenovana resorna ministarka Maja Gojković, za zamenika predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, dok će među članovima biti predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić, državni funkcioneri, kao i predstavnici kulturnih i istorijskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari