Formirane tri posebne službe u Šapcu 1Foto: D. Eraković

Gradski štab za vanredne situacije od ponedeljka uveo je vanredno stanje na teritoriji grada Šapca i propisao niz mera.

Kako je saopštio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, komandant Štaba, javni prevoz nastavlja da funkcioniše, a biće pojačane mere dezinfekcije, vrtići ne rade, ugostiteljski objekti rade od osam do 20 časova.

Obustavlja se i rad svih dnevnih boravaka i drugih usluga u oblasti socijalne zaštite na dnevnom nivou. Sportski objekti i teretane biće zatvoreni, ali profesionalci po posebnom režimu nastavljaju bavljenje sportom. Zaposleni u gradskim preduzećima i ustanovama dobijaju preporuku da stariji od 60 godina nastave rad od kuće.

– Propisuje se mera obaveznog nošenje maski i rukavica u svim objektima koji podrazumevaju veću izloženost riziku, a to su banke, prodavnice, marketi, tržnica, piljarnice, pijace i slično. Svi će u toku dana preko Odeljenja komunalne policije dobiti određen broj zaštitnih maski i rukavica i biće pojačane mere dezinfekcije, rekao je gradonačelnik.

Štab je doneo odluku i da se formiraju tri posebne službe. Zdravstvena, u kojoj će se bolje koordinirati između Doma zdravlja, Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje i Sanitarne inspekcije na prevenciji širenja zaraze. Druga posebna služba je pozivni centar koji će biti u zgradi Gradske uprave.

– To je pozivni centar za pomoć starim osobama na koji će oni moći da prijave svoje probleme, a onda će Grad tokom dana organizovati servis koji će im pomagati. Treća služba je poseban sistem u kom će biti predstavnici Policijske uprave, Vojske, Komunalne policije i Sanitarne inspekcije i koji treba da obezbedi da u ovom trenutku 180 lica koja su bila u Zavodu za javno zdravlje, a upućeni su na kućnu izolaciju, ostanu u kući. Na telefonski broj 345-700 svi građani mogu prijaviti lica za koja znaju da su se vratila u njihovo naselje ili komšiluk, a došli su iz ugroženih područja, kako bismo i ta lica uputili u Zavod za javno zdravlje i nakon toga u kućnu izolaciju, u trajanju od 14 odnosno 28 dana, rekao je gradonačelnik i komandant Štaba.

Grad poseduje 30.000 maski

Inače, grad Šabac iz sopstvenih rezervi ima kontingent od 30.000 maski koje će, prema odluci Štaba, biti distribuirane svima kojima je to neophodno kako bi mogli da nastave redovan rad. Obezbeđen je i dovoljan broj zaštitnih rukavica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari