Formula 1 – "otkriven" prvi bolid za sezonu 2022 1Foto: Uralkali Haas F1 media

Formula 1 ulazi u novu sezonu sa potpuno drugačiji automoblima, a konačno možemo da vidimo prvi, koji je predstavio Tim Uralkali Haas F1.

Tim Haas je u sezoni Formule 1 2021. završio na poslednjem mestu, bez ijednog osvojenog poena. Već na pročetku prošle godine američki tim je najavio da praktično zaboravlja na sezonu 2021. kako bi se potpuno koncentrisao na izgradnju novog bolida, po novim pravilima, a svojim vozačima Micku Schucheru i Nikiti Mazepinu, koji su debitovali u Formuli 1 omogući da se bez pritiska adaptiraju na novo okruženje koje ih je dočekalo nakon takmičenja u Formuli 2.

Tim Uralkali Haas F1 je prošlu sezonu završio kao poslednji, ali je sezonu Formule 1 započeo kao prvi. Doduše, samo u predstavljanju svog automobila VF-22, pred kojim će biti sezona sa čak 23 trke i isto toliko prilika da je brži i konkurentniji nego što je bio prošle godine.

Doduše, ne treba da budemo ni previše entuzijastični prema onome što vidimo, obzirom da je tim objavio digitalne rendere novog bolida iz nekoliko uglova, a ne fotografije pravog bolida, piše Dmotion.

Iako je centrala Uralkali Haas F1 Teama u Americi u Kannapolisu, VF-22 je prvi bolid koji je izašao iz potpuno novog Haasovog dizajn studija koji se nalazi u Maranellu, a na čijem čelu se nalazi iskusni tehnički direktor Simone Resta, godinama član tima Ferrari. To znači da je bolid tima Haas projektovan u neposrednoj blizini svog dobavljača pogonskih jedinica – Ferrarija.

Bolid Haas će pogon dobijati od hibridne pogonske jedinice Ferrari 066/7, čiji 1.6 litarski tubo motor će, prema novim pravilima, koristiti E10 gorivo, koje u sebi sadrži 10 odsto etanola, dobijenog iz prirodnih obnovljivih izvora.

Novi bolid tima Haas, jednog od najvećih proizvođača CNC mašina i alata na svetu, prvi put će na stazu izaći 23. februara u Barseloni, sledeći na redu za predstavljanje svog bolida je tim Red Bull, mada ponovo možemo očekivati rendere, a ne prave fotografije stvarnog bolida. Ove godine će svi biti tajanstveni do poslednjeg trenutka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari