Forum srednjih stručnih škola: Ista plata blagajniku i tetkici 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Forum srednjih stručnih škola ocenio je danas da je odluka Vlade o koeficijentima za obračun plata zaposlenih u prosveti skandalozna.

„Izjednačiti one sa petim stepenom stručne spreme i one sa prvim stepenom stručne spreme po primanjima, a razlika je samo u par stotina dinara, je najblaže rečeno neodgovorno i neozbiljno od strane Vlade Srbije“, navode iz Foruma srednjih stručnih škola, ilustrujući to primerom da će domari sa petim stepenom ili blagajnik i referent sa četvrtim stepenom stručnosti imati istu platu ili nekoliko stotina dinara veću u odnosu na tetkicu sa prvim stepenom stručne spreme.

Oni kritikuju Vladu i zbog toga što prilikom donošenja odluke o promeni koeficijenata nije konsultovan nijedan partner u dijalogu.

„Ne želimo nikoga da omalovažavamo i da nečiji rad uzdižemo, a nečiji degradiramo, ali razlike moraju da postoje. Da je bilo dijaloga sa socijalnim partnerima sigurni smo da ne bi došlo do ovakvog apsurda i ponižavanja ljudi koji su se školovali i imaju peti, četvrti ili treći stepen stručne spreme“, kažu u Forumu.

Članovi tog sindikata pitaju zašto uredba koja je doneta nije predvidela i povećanje dodatka za razredno starešinstvo sa četiri na sedam odsto iako su, kako tvrde, ministarstva prosvete i finansija bili saglasni sa ovim povećanjem.

„Dokle ćete da nam na sastancima obećavate jedno, a da onda radite potpuno suprotno i ne ispoštujete ono što je dogovoreno? Zašto degradirate i omalovažavate rad odeljenjskog starešine čiji posao je veoma težak i naporan i pre svega izuzetno odgovoran“, pitaju iz Foruma.

Kažu i da je novom uredbom predviđeno da tetkica za septembar primi 42.312 dinara, ali nije predviđeno povećanje plata za nastavnike i oni će za isti taj mesec dobiti 78.800 dinara bez drugih uvećanja.

„Trenutno, plata nastavnika je ispod republičkog proseka za čak 11 odsto. Postavljamo pitanje Ministarstvu prosvete da li misli da je nastavnik srećan i zadovoljan kada ulazi u učionicu. Da li on ima motivaciju da se u potpunosti posveti svom poslu ili mora da razmišlja kako će da preživi?“, navodi Forum u saopštenju.

Taj sindikat je zatražio hitnu izmenu uredbe, da se koriguju koeficijenti i za četvrti, peti, šesti i sedmi stepen stručne spreme i da se obavezno uvede povećana naknada za razredno starešinstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari