Forum srednjih stručnih škola: Skandalozna odluka o kazni učenika iz Trstenika 1foto printscreen twitter krunski svedok

„Odluka Nastavničkog veća da se jednicom iz vladanja i ukorom kazne učenici koji su profesorki engleskog jezika u trsteničkoj Tehničkoj školi izmakli stolicu je skandalozna i predstavlja potpuni krah obrazovanja u Srbiji“, ocenio je Forum srednjih stručnih škola.

Sindikat je predložio uvođenje privremenih mera u Tehničkoj školi u Trsteniku, da organi rukovođenja i pedagoško-psihološki rad bude na višem nivou i da se jednom za svagda kaže stop nasilju.

„Da li neko ko napravi ovakav incident u kome je jedna profesorka mogla ozbiljno da se povredi, pa čak i da strada, a koja zbog svega što se desilo i dalje trpi ozbiljne psihičke posledice, treba da bude vraćen na nastavu u istu školu? Posledica ovakvih loših odluka, koje ne povlače nikakvu odgovornost onih koji čine nasilje je to da je broj slučajeva napada na profesore u školama u Srbiji u velikom porastu“, smatra Forum.

Iz tog sindikata podsećaju da je ogroman broj kolega izašao je na ulicu kako bi profesorki iz Trstenika pružili podršku, ali i kako bi ukazali na sve veći broj slučajeva nasilja u školi, što, smatra Forum, nije imalo nikakvog efekta.

Navode primer iz škole u Smederevu u kojoj je profesor oduzeo mobilni telefon učeniku koji se njime igrao tokom časa, pa je došlo do tuče između njih dvojice, odnosno učenik ga je napao.

„U Novom Sadu učenik je sačekao profesorku ispred škole i pretukao je zbog čega je završila u Urgentnom centru. U Vrbasu, u osnovnoj školi, učenik je tokom časa nasrnuo na nastavnicu. Ovo je tužna slika obrazovanja u Srbiji. A profesori su sagnute glave, poniženi, degradirani i uvređeni ovakvom odlukom Nastavničkog veća. Zašto kolege iz Trstenika nisu pružile veću podršku svojoj koleginici, već su digli dva prsta za ovako blagu kaznu“, pitaju iz Foruma srednjih stručnih škola.

Oni su takođe pitali dokle će nastavnici saginjati glavu i pred učenicima i pred Ministarstvom prosvete, i pred diorektorima.

„Da li želite da branimo dostojanstvo, ugled i čast ove profesije ili da se prepustimo nasilju i da se skrivamo po ćoškovima i bežimo od nasilja koje trpimo“, naveli su iz Foruma srednjih stručnih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari