(FOTO) Divlja deponija usred grada: U koritu Sobinske reke u Vranju "životinjske iznutrice i fekalije", nadležni bez odgovora 1Foto: Dušan Pešić

Meštani koji žive u dolini između naselja Dedinje i Sobina u Vranju već „više od decenije“ imaju problem sa smećem u Sobinskoj reci koja protiče kroz ovaj deo grada, kao i sa neprijatnim mirisom fekalija koje se izlivaju u tu reku. Nadležni bez odgovora.

Emilija Stojković iz Vranja, koja sa porodicom živi na Dedinju, u blizini Sobinske reke, za Danas kaže da ovaj ekološki problem postoji „više od 10 godina“.

„Više od 10 godina se širi miris fekalija iz doline između dva naselja i prostora oko reke. Radi se o fekalijama koje se izlivaju iz, okvirno, 30 romskih kuća koje nemaju kanalizaciju, pa su cevi ‘sprovedene’ direktno u reku. Želim da naglasim da ovaj problem nije usmeren na naše komšije zbog toga što su oni Romi, zbog njihove nacionalnosti, već je ovo problem celog naselja. I druge komšije nam kažu da osećaju neprijatan miris“, kaže Stojković.

(FOTO) Divlja deponija usred grada: U koritu Sobinske reke u Vranju "životinjske iznutrice i fekalije", nadležni bez odgovora 2
Foto: Dušan Pešić

Osim fekalija, meštani muku muče i sa nagomilanim đubretom u koritu reke i oko njega.

„Ovo đubre koje vidite u reci i oko nje bacaju svi, ne samo Romi, već i komšije srpske nacionalnosti iz naselja Sobina koje je prekoputa našeg, a koji žive u ovoj dolini. Istovare tu životinjske iznutrice i ostalo đubre, pa ovaj predeo oko reke služi kao divlja deponija. Godinama unazad trpimo neprijatan miris. Posebno je to problem leti, pri visokim temperaturama, kada želimo da otvorimo prozore zbog vrućine, kada duva vetar i posle kiše“, govori naša sagovornica.

Stojković kaže da su se ona i njene komšije obraćali lokalnim inspekcijskim organima, koji više od decenije „ne rade svoj posao“.

(FOTO) Divlja deponija usred grada: U koritu Sobinske reke u Vranju "životinjske iznutrice i fekalije", nadležni bez odgovora 3
Emilija Stojković, foto: Dušan Pešić

„Najmanje tri puta smo se obraćali lokalnoj inspekciji, rečeno nam je da je predmet kod njih, da će nešto da preduzmu i to je to. Ali, kao što možete videti, ništa nisu preduzeli jer u koritu reke imate više smeća nego vode. Iz inspekcije su nam odgovorili da je nadležan ‘Vodovod’ i da je to naselje u kojem žive naše komšije romske nacionalnosti privatan posed“, dodaje sagovornica Danasa.

Inspekcija je, prema rečima Emilije Stojković, još pre dve godine naložila meštanima tog romskog naselja da napreve septičku jamu.

„Iz inspekcije su nam, pre dve godine, rekli da znaju da ovaj problem postoji, kao i da se tih 30 romskih kuća nalazi ispod kanalizacionog nivoa i da treba da im se naloži da, o svom trošku, naprave hermetički zatvorenu septičku jamu, kako se ne bi dalje širio miris fekalija kroz naselje. I da bi trebalo da se jama čisti jednom mesečno“, objašnjava Stojković.

(FOTO) Divlja deponija usred grada: U koritu Sobinske reke u Vranju "životinjske iznutrice i fekalije", nadležni bez odgovora 4
Foto: Dušan Pešić

Ipak, nisu se meštani ovog dela grada obraćali nadležnom JP „Vodovod“.

„Nismo se obraćali ‘Vodovod’-u nakon ovoga što nam je inspekcija rekla, pošto nam je delovalo kao da se prebacuje lopta sa jednog nadležnog organa na drugi. I nije nam u planu da im se obraćamo, jer će nas, verovatno, ‘otkačiti’ kao i inspekcija. Tako oni rešavaju problem, svesni da će ljudi, na kraju, da dignu ruke od svega“, ističe naša sagovornica.

Dodaje da se „i iz ponašanja komšija Roma, koji su kanalizaciju sproveli u reku, ne vidi namera da se nešto promeni“.

„Nismo razgovarali sa njima, jer se iz njihovog ponašanja ne vidi namera da se nešto promeni. Sproveli su kanalizacione cevi u reku i deluje kao da njima to ne smeta. Naravno da osećaju neprijatan miris i da znaju da su oni njegov uzrok, ali ne žele ništa da učine po pitanju izmeštanja cevi i izgradnje septičke jame“, kaže Stojković.

Posebna je opasnost to što, prema njenim rečima, „ostaci hrane mogu da privuku životinje koje su, poput miševa i pacova, izvor zaraze, ili pse i mačke koje će tu hranu dalje da raznose po naselju“.

„Ne predstavlja problem samo smeće i neprijatan miris, već i mogućnost od ujeda pasa ili glodara. Obratićemo se i republičkim inspekcijskim organima, moramo da rešimo ovaj problem“, reči su Emilije Stojković.

(FOTO) Divlja deponija usred grada: U koritu Sobinske reke u Vranju "životinjske iznutrice i fekalije", nadležni bez odgovora 5
Foto: Dušan Pešić

Njena komšinica, D. T, potvrđuje da se „ne može živeti od neprijatnog mirisa fekalija“.

„Ne možemo da otvorimo prozore leti, retko kad to činimo, ne možemo da izađemo napolje kad je lepo vreme. Neizdrživo je. Prozore otvaramo kasno uveče. Sunce kad ogreje ili kada, ne daj bože, padne kiša – cela kuća je zatvorena“, objašnjava D. T.

Iz nadležnog JP „Vodovod“ do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na upit poslat na zvaničan imejl preduzeća, a ni direktor Marjan Stanković nije odgovorio na poziv novinara.

Načelnik inspekcijskih službi u Vranju, Boban Antanasijević, rekao nam je da mu pitanja pošaljemo imejlom, ali, do objavljivanja teksta, ni on nije odgovorio na pitanja od javnog interesa koja se tiču, najpre, zdravlja ljudi.

(FOTO) Divlja deponija usred grada: U koritu Sobinske reke u Vranju "životinjske iznutrice i fekalije", nadležni bez odgovora 6
Foto: Dušan Pešić

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari