Muke Vranjanaca u širem centru grada: Nemaju vode, ne mogu da poprave kvar, a nadležni kažu da tehnički ne mogu da im isporuče vodu 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Meštani vranjskog naselja Sobina, koje je na kilometar od centra grada, trenutno nemaju vode. Pre nekoliko meseci pukla je cev koja im je distribuirala vodu sa planinskog izvora, jer nisu priključeni na gradsku vodovodnu mrežu, pa su trenutno česme u čak 14 domaćinstava suve. U vranjskom JP „Vodovod“ kažu da sistem koji postoji u Vranju „tehnički ne može da isporuči vodu na tu visinsku kotu na kojoj se nalazi deo Sobine“.

Bez obzira na to, žitelj tog naselja Z. A, koji je želeo da ostane anoniman, kaže za Danas da su tih 14 domaćinstava priključeni na jednu cev, a problem je nastao „pre tri ili četiri meseca“ kada je ta vodovodna cev pukla.

„Imamo vodu, ali vrlo slabo, jedva curi. Ne možeš da okupaš dete, da skuvaš ručak, ne možeš ništa. Ogroman je problem sa pritiskom. Ta cev je najverovatnije pukla prilikom asfaltiranja ulice. Logično je bilo da od Grada Vranja, koji je bio investitor i koji je pogodio te izvođače radova za asfaltiranje, tražimo da saniraju cev da bismo mogli normalno da živimo“, priča on.

Muke Vranjanaca u širem centru grada: Nemaju vode, ne mogu da poprave kvar, a nadležni kažu da tehnički ne mogu da im isporuče vodu 2
Foto: Dušan Pešić/Danas

Da bi otklonili kvar, Z. A. i njegove komšije odlučili su da „sami počnu da kopaju ulicu i crevo koje je pod zemljom izmeste sami, za nekoliko dana, a ne da podnose zahtev za dozvolu i čekaju izlazak komisije na teren, što bi razvuklo proces“.

„Da bismo otklonili kvar na vodovodnoj cevi, morali bismo da iskopamo sigurno četiri kvadrata asfalta, po sredini ulice, pa smo zato odlučili da kopamo uz ivicu sokaka, širine oko 15 centimetara, a ljudima pored čijih kuća smo kopali obećali smo da ćemo to da asfaltiramo. Izvodili smo radove pored ogradnih zidova, a komšije koje su nam dale dozvolu za kopanje tvrde da je to njihova privatna svojina, njihov deo imanja, jer na ulici nema trotoara. Onda ćemo to crevo koje smo tu zakopali povezati sa crevom koje sprovodi vodu do naših kuća, i sve to bez lomljenja asfalta koje bi blokiralo saobraćaj, a postojala bi i opasnost da se pešaci povrede“, priča sagovornik Danasa.

Međutim, pojavio se novi problem kada je „neko“ prijavio da pojedini žitelji Sobine kopaju deo ulice u ovom naselju i da moraju da plate 15.000 dinara za dozvolu za kopanje.

Z. A. kaže da su njegove komšije i on „odustali od ideje za traženje dozvole za kopanje, jer bi se celokupna procedura razvukla, a mi nemamo vremena da čekamo da lokalna samouprava to reši, jer nam je voda hitno potrebna“.

„Neko je prijavio da smo mi radili i dao moju adresu. Komunalni inspektor me je pitao da li smo izvadili dozvolu za kopanje. Pošto je nismo imali, uputili su nas da se obratimo JP ‘Urbanizam i izgradnja Grada Vranja’, gde nam je rečeno da moramo da platimo za tu dozvolu 15.000 dinara, kao i da smo dužni da mi, meštani, sami pokrijemo troškove asfaltiranja. Nismo još uvek podneli zahtev za dozvolu, ali planiramo, iako smo već završili kopanje skoro čitavom dužinom ulice i to pokrili zemljom, pa saobraćaj može da se odvija. Nastavićemo sa kopanjem. Kad sam se čuo telefonom sa inspektorom koji nas je zatekao da radimo, rekao je da nije sačinio nikakav zapisnik i da je neophodno da imamo tu dozvolu“, priča ovaj Vranjanac.

Muke Vranjanaca u širem centru grada: Nemaju vode, ne mogu da poprave kvar, a nadležni kažu da tehnički ne mogu da im isporuče vodu 3
Slavoljub Stojković, foto: Dušan Pešić/Danas

Komšija Z. A, Slavoljub Stojković, kaže da se i on snabdeva planinskom vodom, ali da je ona „nesigurna“.

„Nisam priključen na gradsku mrežu, snabdevam se planinskom, ali je deli desetak kuća jer su povezani na isti rezervoar. Planinska voda je nesigurna. Na svakih sat vremena imamo problem, ako u isto vreme vodu pustimo i komšija i ja. Da nemamo vodu u 21. veku, to je sramota. Popravljamo vodovodnu mrežu u koju smo sami uložili pre 50 godina. Ja sada u kući imam vodu kao kad teči rakija, cedurka se“, govori Stojković.

Iz JP „Vodovod“ kažu da deo naselja Sobina nije povezan na gradsku mrežu vodosnabdevanja „jer sistem koji postoji u Vranju tehnički ne može da isporuči vodu na tu visinsku kotu na kojoj se nalazi deo naselja“.

Muke Vranjanaca u širem centru grada: Nemaju vode, ne mogu da poprave kvar, a nadležni kažu da tehnički ne mogu da im isporuče vodu 4
Foto: Dušan Pešić/Danas

„Niži delovi naselja, koji gravitiraju ka Cetinjskoj ulici, imaju vodu i priključeni su na gradsku mrežu. Snabdevanje planinskim vodotokom je u privatnoj režiji grupe građana i to je njihovo vlasništvo. Rešenje problema snabdevanja moguće je izgradnjom sistema treće visinske zone vodosnabdevanja u gradu. Trenutne mogućnosti mreže su da se voda može isporučiti potrošačima do kote 560, a dobar deo Sobine je iznad te kote. Sa sedam domaćinstava iz Hadži Tomine ulice smo sklopili ugovor o priključenju na gradsku mrežu, a treba da uplate svi po 59.910 dinara za razvoj ulične mreže od 154 metra. Kada njihove uplate premaše polovinu ugovorene sume, otpočećemo sa radovima“, navode iz ovog vranjskog preduzeća“.

Načelnik inspekcijskih službi u Vranju, Boban Antanasijević, kazao je da „nikakve informacije ne može da nam da“ u vezi sa kopanjem ulice meštana Sobine, zato što „nikakav izveštaj nije dobio od inspektora koji je bio na terenu“.

„Šta je, i kome, usmeno rekao inspektor, ja nemam te informacije da bih mogao da vam prenesem. Što se tiče iskopavanja, bez urbanističke saglasnosti i odobrenja, ulica ne može da se kopa“, rekao je Antanasijević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari