Radovi na rekonstrukciji Ulice Petra Molera u Valjevu već prekinuti iako praktično nisu ni počeli 1Foto: Kolubarske.rs

 

Nakon što su radovi na „rehabilitaciji” Ulice Petra Molera prekinuti, a da praktično nisu ni počeli jer je pukla vodovodna cev, žitelji pitaju zbog čega prvo nije rekonstruisana vodovodna mreža pa tek nakon toga „rehabilitovana” ulica, piše portal Kolubarske.rs.

Na gradskom sajtu, kako oni prenose, je objavljeno da su „u toku radovi na rehabilitaciji ulica Petra Molera, Doktora Pitovića i delova ulica Cara Lazara i Cake Milivojević”. To su ulice u neposrednoj blizini objekta stare Šeste škole, koja će biti rekonstruisana u dečji vrtić.

Međutim, te ulice pored starog asfalta imaju i staru vodovodnu mrežu, a da je dotrajala dokaz je i to da su cevi popucale tek što je teška mehanizacija ušla u Ulicu Petra Molera. Žitelji nadležnima godinama ukazuju na to da je, pored propale ulice, i vodovodna mreža „zrela za rekonstrukciju”. Kako su rekli novinarima Kolubarskih uvek su dobijali isti odgovor da „njihova ulica trenutno nije u planu i da će biti u narednom periodu”.

Nakon što su radovi na „rehabilitaciji” Ulice Petra Molera prekinuti, a da praktično nisu ni počeli jer je pukla vodovodna cev i potoci vode se slivaju niz ulicu, žitelji pitaju zbog čega prvo nije rekonstruisana vodovodna mreža pa tek nakon toga „rehabilitovana” ulica?

Redakcija Kolubarskih je postavila pitanje da li uopšte postoji koordinacija između Grada i JKP Vodovod, rukovodiocu Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branku Vukoviću.

– Grad uvek koordinira rad sa Vodovodom. Pre nego što počnemo rehabilitaciju neke ulice, JKP Vodovod nam dostavi spisak gde treba da bude rekonstruisana vodovodna mreža. Međutim, veliki je broj takvih ulica, a s obzirom na sredstva nije moguće sve uraditi u jednoj godini, tako da Vodovod radi samo one koje su urgentne, a nakon tih radova mi asfaltiramo, odgovario im je on.

Vuković je dodao:

– Postoje ulice koje su u katastrofalnom stanju, a takva je upravo Ulica Petra Molera, gde je asfalt urušen, tako da ih mi moramo sređivati. Ne možemo čekati nerednih četiri-pet godina da u tim ulicama JKP Vodovod rekonstruiše vodovodnu mrežu. Odlučujemo se za asfaltiranje kako građani ne bi trpeli, da bar imaju asfalt. Osim toga vek novog asfalta je pet-šest godina, pa se nakon toga ulice ponovo presvlače novim slojem, i to je otprilike vreme kada će se raditi rekonstrukcija vodovodne mreže, rekao je on, a prenose Kolubarske.

Vuković u razgovoru za Kolubarske objašnjava da vodovodne cevi u Ulici Petra Molera nisu pokidane, nije ih zakčila mašina, koja skida površinski sloj asfalta debljine 3-4 centimetra.

– Verovatno je pukla cev u zemlji, upravo zbog starosti i dotrajalosti, ali Vodovod nije planirao da u ovoj godini rekonstruiše mrežu, ponavio im je Vuković.

Radovi na rekonstrukciji Ulice Petra Molera u Valjevu već prekinuti iako praktično nisu ni počeli 2
Foto: Kolubarske.rs

Tehnički direktor JKP Vodovod Goran Antonijević kaže da mu je dobro poznata situacija u Ulici Petra Molera, ali ne samo u toj nego i u mnogim drugim ulicama u gradu u kojima je mreža dotrajala i trebalo bi da bude rekonstruisana, ali, naglašava, novca za sve nema. Svake godine se u novembru pravi plan ulica, zavisno od stanja i obima posla, za narednu godinu u kojima će biti rekonstruisana vodovodna i kanalizaciona mreža. Prema njegovim rečima, Ulica Petra Molera radiće se sledeće ili eventualno 2025. godine.

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega se sada menja asfalt u ulici u kojoj će, ipak za godinu-dve, a ne pet-šest, biti rekonstruisana vodovodna mreža, zar to nije „bacanje novca” i uzaludan posao, Vuković kaže da je „u priči uvek za godinu-dve, ali u praksi to nije tako”.

– Odložili smo radove u nekoliko ulica u MZ Gradac i MZ Brđani. Recimo u ulicama Braće Nedić i Milića Kedića, koje su značajno propale, četiri godine čekamo da uradimo te ulice, ali ne možemo ništa da radimo dok ne bude rekonstruisana vodovodna mreža. Priča sa tim ulicama je slična poput Ulice Ljube Kovačevića, kaže Vuković.

Potvrdno odgovara na pitanje novinara Kolubarskih da li se asfaltom, pored Ulice Petra Molera, presvlače i ulice Doktora Pitovića, delova ulica Cara Lazara i Cake Milivojević zbog blizine budućeg vrtića, koji će biti u rekonstruisanom objektu Šeste škole.

– Otvaranjem tog obdaništa mi moramo građanima obezbediti pristojne saobraćajnice, kao i bezbednost za decu, i zato ih sada radimo, istakao je on.

Ako su rukovodstva Grada i Vodovoda ranije znala da će ove godine biti završena rekonstrukcija Šeste škole i da će u tom objektu biti vrtići, te da će te ulice biti prometne i da je neophodan novi asfalt, kao i nova vodovodna mreža, zbog čega ti radovi ranije nisu planirani i paralelno obavljeni, upitali su oni Vukovića.

– Zaista ne znam zbog čega se te ulice nisu našle u planu JKP Vodovod. Verovatno ima ulica u kojima je vodovodna mreža u lošijem stanju, koje su prioritet, odgovorio im je Branko Vuković, rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu.

Šta ako nakon „rehabilitacije” pukne vodovodna cev u jednoj od prilaznih ulica, kako će građani i deca doći do vrtića, pitaju se na kraju Valjevci i novinari Nezavinsnih internet novina Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari