Fotografu Ivanu Pančiću danas se uručuje nagrada grada Zrenjanina 1

Među ovogodišnjim laureatima Nagrade grada Zrenjanina je i Ivan Pančić, jedan od najodlikovanijih fotografa u Vojvodini, kome će danas u 12 časova biti uručena nagrada na svečanosti u Gradskoj kući.

Ivan je poznat po svojim sportskim fotografijama, što je bio i zvanični razlog ove nagrade.

Radio je decenijama samostalno ali i za list Zrenjanin, tako ga svi pamtimo. I danas, iako bi trebao da odmara u penziji, redovno vozi bicikl i obilazi zanimljiva mesta koja slika.

Njegovi sledbenici na Fejsbuk stranici mogu redovno da prate šta radi a toga je, zaista, mnogo tokom bogate karijere od preko 6 decenija.

Nije se Ivan ograničio na samo jednu oblast, slika sve, od portreta, prirode do arhitekture, događaja.

Svoje prve fotografije napravio je početkom šezdesetih, dok je bio đak osnovne škole „Ivo Lola Ribar” u Makedonskoj ulici u Zrenjaninu.

Počeo je sa običnim foto aparatom „smena”, drugih nije ni bilo u to vreme, a danas slika digitalnim “nikonom”.

Sa aparatom „praktika L”, napravio je svojevremeno jednu od svojih prvih boljih slika.

Zove se „Ulovljeno Sunce”, a snimljena je na obali Begeja, na njoj je pecaroš koji mrežom izlovljava ribu a na površini reke ogleda se sunce koje deluje ulovljeno u mrežu. Za tu fotografiju dobio je svoju prvu nagradu na konkursu.

Prva slika u listu „Zrenjanin” izašla mu je 1968. godine. Svoj prvi „Gran pri” za sportsku fotografiju osvojio je 1981. godine u Kranju, to je bio detalj sa košarkaške utakmice „Zvezda” i „Proleter” koja je odigrana u hali sportova Medison, a na slici je bio Duci Simonović. Uhvaćen je trenutak kako šutira horok. Ta fotografija je nagrađena i na zagrebačkom Salonu.

U Sidneju je 1989. dobio bronzanu plaketu za sliku „Balerina”, a u Italiji, na „Kodakovom” konkursu čija je tema bila šešir, dobio je srebrni pehar. Godine 1981. osvojio je glavnu nagradu za crno-belu kolekciju na uglednom festivalu „Žisel”, na konkursu „Život sela”.

Od kada je časopis “Nacionalna geografija” stigao u Srbiju, na njegovim stranicama našle su se i Ivanove fotografije, koje su četiri puta proglašavane za fotografije meseca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari