Ivanov lov fotoaparatom na izložbi u zrenjaninskom muzeju 1Foto: ivan pančić

Izložba radova zrenjaninskog fotografa i nekadašnjeg fotoreportera lista „Zrenjanin“ pod nazivom „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu – Retrospektivna izložba fotografija“ biće svečano otvorena u ponedeljak, 8. avgusta, u 20 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba radova zrenjaninskog fotografa i nekadašnjeg fotoreportera lista „Zrenjanin“ pod nazivom „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu – Retrospektivna izložba fotografija“ biće svečano otvorena u ponedeljak, 8. avgusta, u 20 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Povod za ovu izložbu je obeležavanje šest decenija predanog rada Ivana Pančića u oblasti fotografije, a postavka će kroz više od 70 fotografija predstaviti izbor iz njegovog bogatog opusa.

Na izložbi su kroz objektiv Ivana Pančića predstavljeni grad Zrenjanin, motivi Banata, običaji i tradicija, priroda koja nas okružuje, sportska dešavanja, umetnička fotografija . Vremenski raspon u kome su fotografije nastale je od šezdesetih godina prošlog veka, do današnjih dana.

Pančić je dobitnik Nagrade grada Zrenjanina, koja je mu je uručena kraje prošle godine, o čemu je Danas pisao.

Ivan Pančić rođen je u Zrenjaninu 1945. godine a fotografijom se bavi od osnovne škole. Nekadašnji fotoreporter u listu „Zrenjanin“, pasionirano i sa mnogo ljubavi više od pet decenija dokumentuje svet oko sebe.

Kao dvadesetogodišnjak je 1965. dobio veliku nagradu Foto saveza Jugoslavije; tri godine kasnije (1968) objavio je prvu fotografiju u listu Zrenjanin, a od 1976. član je zrenjaninskog kluba fotografije (CD 13).

Baveći se fotografijom proputovao je svet, izlagao u inostranstvu i stekao više od 250 domaćih i međunarodnih priznanja na raznim fotokonkursima.

Od 1991. jedan je od retkih zrenjaninskih umetnika sa titulom majstorskog kandidata po kriterijumima Foto saveza Srbije. Dobitnik je nagrade Gran pri za sportsku fotografiju (Kranj, 1981), bronzane plakete u Sidneju (1989) i srebrnog pehara u Italiji (na konkursu Kodaka). Osvojio je i glavnu nagradu za crno-belu kolekciju na uglednom festivalu „Žisel“ (1981).

Priredio je niz foto-izložbi posvećenih istoriji Zrenjanina, a njegovi snimci našli su se u mnogim foto-monografijama, izložbenim katalozima, turističkim vodičima i drugim radovima posvećenim Zrenjaninu.

Fotografije na izložbi su autroski rad Ivana Pančića dok su autori izložbe Jovan Drndak Njegović, fotoreporter i urednik fotografije lista Zrenjanin i Ivana Arađan, viši kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Saradnik na izložbi i u grafičkoj pripremi je fotograf Ranko Savčić, Atelje Forsa. Izložbu organizuju Narodni muzej Zrenjanin i Fotografski dokumentacioni centar uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina.

Publika će izložbu moći da pogleda do početka septembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari