Lideri regiona juče su na neformalnom sastanku u kabinetu predsednika Hrvatske Ive Josipovića u Zagrebu istakli važnost nastavka proširenja EU i međusobne saradnje na zajedničkim projektima i rešavanju otvorenih pitanja.

Pored Josipovića i predsednika Slovenije Boruta Pahora, koji su inicirali ovaj skup, na radnom doručku učestvovali su i predsednici Srbije Tomislav Nikolić, Kosova Atifete Jahjaga, Albanije Bujar Nišani, Crne Gore Filip Vujanović i Makedonije Đorđe Ivanov, kao i članovi tročlanog Predsedništva BiH Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović.

Posle radnog doručka koji je trajao nešto duže od jednog sata, Josipović je u ime svih učesnika preneo da su dogovorena „tri važna područja o kojima će se razgovarati na narednim sastancima“ – proširenje Evropske unije, mogućnosti za zajedničke projekte, posebno u oblasti infrastrukture, i rešavanje otvorenih pitanja koja opterećuju region, prenela je agencija Beta.

Josipović je rekao da je ideja da se neformalni susreti predsednika iz regiona održavaju i ubuduće i da na narednim sastancima učestvuje i neko od premijera ili predsednika drugih država EU, kao i visoki zvaničnici EU, dodajući da je francuski predsednik Fransoa Oland izrazio želju da učestvuje na narednom sastanku. „Ovo je prvo jutro Hrvatske u EU. Naša politika je da želimo dobrosusedske odnose i nastavak proširenja EU“, rekao je Josipović. On je dodao da „s punim optimizmom gleda u evropsku budućnost“

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović čestitao je Hrvatskoj na ulasku u EU, ali i EU na, kako je rekao, krupnom koraku da posle dugo dugo godina ponovo primi novu članicu. „Očekujemo da EU napravi iskorak i proširi se na BiH i sve zemlje Balkana“, rekao je Radmanović.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je ocenio da je ulazak Hrvatske u EU istorijski događaj i izrazio uverenje da će „Crna Gora u Hrvatskoj i Sloveniji imati snažne promotere evropskih integracija“.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je ocenila da će inicijativa Slovenije i Hrvatske za održavanje neformalnih sastanaka nastaviti da usmerava čitav region na putu ka EU. Radio-televizija Srbije izvestila je da je sastanak regionalnih lidera održan bez isticanja državnih obeležja.

Predsednik Srbije odmah po završetku radnog doručka otputovao je u Beograd i nije davao izjave. Predsednik Srbije sedeo je između predsednika Albanije Bujara Nišanija i Makedonije Đorđa Ivanova, a na radni doručak je došao posle slovenačkog predsednika Boruta Pahora.

Obama čestitao Hrvatskoj

Vašington – Predsednik SAD Barak Obama uputio je „najbolje želje“ Hrvatskoj povodom njenog ulaska u EU i ukazao da je to prilika kada treba da se oda čast Hrvatskoj i mnogim dostignućima njenih građana, saopštio je juče Stejt department. „Hrvatska je vredno radila više od decenije i preko više vlada ka ostvarenju cilja da postane članica Evropske unije. Znam da to nije uvek bio lak put. Pohvaljujem Hrvatsku na njenoj izdržljivosti i hrabrost vaših vođa i građana dok je Hrvatska ponovo gradila svoju privredu i vladine strukture da ispuni standarde Evropske unije“, napisao je Obama u saopštenju. Beta

Protesti i tuča na pijacama

Zbog uvođenja fiskalnih kasa juče su organizovani protesti i štrajkovi u gradovima Hrvatske, uključujući Zagreb, Rijeku i Split, a u Zadru su se pijačni prodavci međusobno potukli. Na protestu u Splitu prodavci su nosili transparente na kojima je pisalo „EU nema na tržnicama fiskalne blagajne“, „Ministre finansija, zašto nije fiskalizovan Todorićev ‘Tisak’“, „Liniću (ministar), uništavaš male trgovce“…, objavio je Novi list. Na pijaci u Zadru je došlo do opšte tuče koja je izbila pošto je jedan prodavac u štrajku vređao drugog koji je odlučio da radi, preneli su hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari