Frauke Petri: "Adolfina" napušta jato 1Foto: EPA/ CLEMENS BILAN

Odmah nakon što je partija Alternativa za Nemačku (AfD) po prvi put na izborima uspela da osvoji mesta u parlamentu, među njenim liderima je došlo do neslaganja usled čega je Frauke Petri rekla da se neće priključiti svojoj parlamentarnoj grupi u Bundestagu, a juče je najavila i da će napustiti AfD.

„Jasno je da taj korak sledi“, rekla je Petri, iako nije precizirala kada će izaći iz stranke niti je potvrdila da li će formirati sopstvenu stranku, mada o tome već kruže glasine. AfD je posle izbora obećala da će krenuti u borbu protiv „invazije stranaca“ i da će „beskompromisno rešavati“ imigraciona pitanja. Posle toga, Petri je saopštila da se neće priključiti svojoj parlamentarnoj grupi u Bundestagu, a sada se govori o tome da će i njen suprug Markus Precel, još jedan od lidera AfD, takođe napustiti stranku.

Petri se povukla iz stranačkih aktivnosti još od kongresa AfD-a početkom leta u Kelnu kada je partija odbila da raspravlja o njenom predlogu o promeni kursa stranke na osnovu kojeg je ona htela da vodi izbornu kampanju. Ubrzo nakon toga, dobila je peto dete i nije učestvovala ni na jednom sastanku rukovodstva stranke, a nije prisustvovala ni jučerašnjem sastanku AfD na kojem je raspravljano o formiranju parlamentarne grupe. Petri je novinarima rekla da neslaganja u partiji ne bi trebalo prećutkivati i da ona želi da okupi odgovarajuće ljude kako bi do 2021. godine i sledećih izbora za Bundestag bila spremna da bude deo vlade.

Frauke Petri je za predsednicu AfD, koja postoji od 2013, izabrana u julu 2015. godine. Na partijskom kongresu prošle godine AfD je pod njenim vođstvom usvojila slogan „Islam nije deo Nemačke“ i zatražila zabranu burki, minareta, ali i javnih poziva na klanjanje. Ipak, ona podržava pravo nemačkih muškaraca na obrezivanje, zbog čega su je kritikovali drugi desničari. Petri, koju su neki zvali „Adolfina“, ranije je tražila da policija „kao poslednje sredstvo“ protiv ilegalnih prelazaka granica koristi vatreno oružje. Nekoliko članova AfD je povezivano sa krajnje desničarskim stavovima. Na posterima tokom njihove kampanje su se nalazile poruke poput: „Burke? Mi se zalažemo za bikini“. U parlament Nemačke ušli su, prvi put posle 1949. godine, sa 13,5 odsto glasova, osvojivši 94 mesta.

Rođena je u Drezdenu 1. juna 1975. Po zanimanju je hemičarka, doktor nauka. Osnovala je firmu PURinvent 2007. godine. Ima petoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari