Lideri dvadeset vodećih ekonomija sveta i zemalja sa ekonomijama u usponu preuzimaju novu ulogu – glavnog tela za međunarodnu ekonomsku saradnju, potvrđeno je iz Bele kuće. Inicijativa koju je predložio američki lider Baraka Obama predviđa prenos odgovornosti ekonomske koordinacije sa nekada elitnog kluba zemalja članica G-8 na mnogo veću formaciju kao što je G-20.

 „Lideri G-20 postigli su istorijski sporazum kojim G-20 dobija glavnu ulogu u koordinaciji napora u cilju uspostavljanja trajnijeg ozdravljenja ne bi li se izbegle finansijske slabosti koje su dovele do krize. Danas su svetski lideri proglasili G-20 glavnim forumom za međunarodnu ekonomsku saradnju“, navodi se u saopštenju. Iako nije rečeno kakva će sada biti sudbina G-8, visoki zvaničnik jedne od zemalja članica G-20 je rekao da ova najnovija odluka ne znači i automatsko ukidanje G-8.

Takođe postignut je dogovor o promeni ravnoteže glasanja u Međunarodnom Monetarnom fondu u korist rastućih ekonomija sveta kao što su Kina, Indija i Brazil. Primera radi, do sada je Kina imala udela u glasanju MMF sa 3.7 odsto u poređenju sa Francuskom koja je imala 4.9 odsto iako je obim kineske ekonomije veći za gotovo 50 odsto od francuske ekonomije.

Obamina administracija podržavala je napore Kine da dobije veće pravo glasa u odnosu na evropske nacije ne samo u MMF već i u sestrinskoj organizaciji Svetskoj banci. Njegov britanski kolega Alister Darling upozorio je bankare da je „žurka gotova“ i da moraju da uvide da se svet promenio. U nacrtu završne deklaracije samita u Pitsburgu vlade se pozivaju da nastave da troše sve dok se ne obezbedi trajni ekonomski oporavak. Francuska i Nemačka su se uoči ovog sastanka na vrhu protivile toj ideji, smatrajući da je došlo vreme za racionalnije ekonomske poteze. Holandija je za sada jedina zemlja članica Grupe 20 koja se otvoreno i konkretno zalaže za uvođenje plafona na bonuse.

Druge razvijene zemlje su opreznije, možda svesne toga da su najbolju priliku da promene sistem bonusa već propustile.

Britanski premijer Gordon Braun naglasio je važnost jačanja saradnje i preduzimanja akcija. „Bez konkretnih akcija postoji opasnost od godina niskog ekonomskog rasta i još niže stope nezaposlenosti“, upozorio je Braun.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner izjavio je unapred postignuta saglasnost o „osnovnim okvirima“ da je plate i bonuse u bankarskom sektoru potrebno ograničiti pre kraja ove godine. Svaka zemlja bi trebalo da postavi svoje standarde koje bi nadgledao finansijski bord G-20, u čijem sastavu bi se nalazili glavni bankari, ministri finansija i drugi finansijski regulatori“. Na tom polju, kako navode ekonomski analitičari, SAD su odnele pobedu nad Nemačkom, Francuskom i nekim evropskim zemljama koje su želele postavljanje specifičnih ograničenja na bankarske bonuse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari