Gavrilović: Istraživači prolaze “toplog zeca” kada objave rezultate koji “žuljaju” vlast 1Foto: Medija centar/Fabrika vode Zrenjanin

Svetska asocijacija za istraživanja javnog mnjenja (WAPOR) označila je Srbiju kao državu u kojoj postoji uskraćivanje prava istraživanja javnog mnjenja, navodeći u svom godišnjem izveštaju da su od članova iz Srbije, Austrije i Turske, dobili zahtev za podršku istraživačima, jer se na njih vrši pritisak od strane vlade, političara ali i pojedinih medija.

Zoran Gavrilović, izvršni direktor BIRODI-a kaže za Danas da ovaj nalaz WAPOR-a govori da će Srbija biti pod lupom, ali i da će dobiti podršku u procesu jačanja integriteta istraživačke profesije.

– Svetska asocijacija za istraživanja javnog mnjenja je bila adresa na koju sam se obratio nakon, slobodnu mogu reći, harange koja je srovedena, a čiji su učesnici bili predsednik Republike i SNS-a, poslanici SNS Martinovic, Orlić i Đukaković, novinar Ivan Radovanović i medijski stručnjak Ištvan Kaić u dva teksta. Moja “krivica” je bila što sam uradio ono što se radi u bilo kojem istraživanju javnog mnjenja, ukrstio sam ogovor na pitanje o izbornom ponašanju sa sociodemografskim pitanjima i dobio da osobe sa osnovnim i srednjim obrazovanjem, odnosno oni stariji od 65 statistički značajnije glasaju za SNS – navodi Gavrilović.

On dodaje da su rezultat te hajke bili meilovi od pristalica SNS-a.

– Čak sam svoje istraživanje uz pretnje poslao predsedniku Srbije u formi predstavke. Do danas nisam dobio ni zavodni broj predstavke, što se može smatrati činom odmazde – smatra naš sagovornik.

Gavrilović dodaje da se u želji da očuva sopstveni profesionalni integritet ali i integritet BIRODI-a, a verujući da ništa nestručno i neprofesionalno nije uradio, obratio WAPOR-u.

– Za razliku od ovdašnje istraživačke zajednice koja nije profesionalno organizovana, i gde su samo Bojan Klačar i Vladimir Pejić osudili postupanje pre svega poslanika Martinovića, rukovodstvo WAPOR-a je reagovalo brzo i zatražili su sporno istraživanje uz predlog da postanem član WAPOR-a. Krajem godine stigao je predlog da postanem i nacionalni kordinator za Srbiju, što će mi omogućiti da počnem da radim na profesionalizaciji istraživačke profesije u Srbiji koje je trenutno deprofeisonalizovana – ukazuje Gavrilović.

Sticajem okolnosti, dodaje jedna od oblasti kojom se bavio je profesija i njen integritet.

– Sve to treba da pomogne reprofesionalizaciji istraživačke profesije u Srbiji, koja je trenutno na niskom nivou. Moj je san da niko nikada ne prođe medijskog toplig zeca zato što je uradio istraživanje koje “žulja” vlast, a koja zna da je to tačno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari