Gde će u Valjevu stajati spomenik jednom od najvećih baletskih igrača 20. veka 1Foto: Kolubarske.rs

Nakon sedam godina, ponovo je aktuelna ideja da Milorad Mišković, jedan od najvećih baletskih igrača 20. veka, dobije spomenik u Valjevu.

Gradsko veće je prihvatilo Odluku o podizanju spomenika baletskom umetniku svetskog glasa, a inicijativu je, kao i pre sedam godina, podnela Fondacija Milorad Mišković, izveštavju Kolubarske.rs.

Kako je navedeno u Odluci, Komisija za podizanje spomenika i skulpturnih dela Valjeva razmatrala je i prihvatila podnetu incijativu, a Ministarsvo kulture i informisanja je dalo saglasnost.

Vladimir Mišković, član Gradskog veća i član Komisije, kaže da će spomenik Milorada Miškovića, visine 2,6 metara, biti postavljen na postamentu u centru fontane, koja će biti izgrađena na platou na ulazu u naselje Oslobodioci Valjeva, na uglu ulica Uzun Mirkove i Karađorđeve.

Ističe da će biti iskorišćeno idejno rešenje akademskog vajara Dragana Nikolića, koji je pobedio na konkursu koji je, pre osam godina raspisala Fondacija Milorad Mišković, kada je i pokrenuta ideja da ovaj baletski igrač dobije spomenik u rodnom gradu.

Sredstva za spomenik, kao i za izgradnju fontane i parterno uređenje, biće ozbezbeđena u budžetu Valjeva, dok će, kako je navedeno u Odluci o podizanju spomenika, „tačan obuhvat lokacije za spomenik i prateći sadržaj biti određen u proceduri dobijanja idejnog rešnja“.

Kada je 2015. godine tadašnje valjevsko rukovodstvo odlučilo da Milorad Miškovi dobije spomenik, a na predlog Fondacije Milorad Mišković, rečeno je da će spomenik finansirati Fondacija, dok će Grad opredeliti lokaciju, uraditi postolje i parterno uređenje.

Tada nije određena lokacija, a neki od predloga su bili parkovska površina kod „limenke“ i plato ispred Muzičke škole.

„Takav spomenik zaslužuje mesto u centru grada, prometno i vidljivo sa svih strana, a gde će to biti odlučiće urbanisti“, rekao je pre sedam godina tadašnji zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Mišković kaže da su mu poznati predlozi bivšeg valjevskog rukovodstva, ali u parku kod „limenke“ nema dovoljno prostora za fontanu i spomenik, a osim toga u tom parku već postoji fontana. Ponavlja da Komisija smatra da je idealno i najbolje mesto za spomenik i fontanu na ulazu u naselje Oslobodioci Valjeva.

Međutim na toj lokaciji je pre dve godine izgrađeno dečje igrališe ili „skver“, koje je koštalo 5,5 miliona dinara sa PDV-om. Izgradnju je finansirao Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, u saradnji sa gradom Valjevom.

Na pitanje Kolubarskih.rs šta će biti sa igralištem, ali i skulpturom koja se nalazi na lokalciji koja je planirana za spomenik i fontanu, Vladimir Mišković kaže da se za sada ne razgovara o tome da li to igralište treba skloniti i eventualno ga premestiti na neku drugu lokaciju.

„Moj lični stav je da je taj lavirint ili dečje igralište bez značaja, uključujući i estetiku, u odnosu na ovo što nameravamo da uradimo na tom prostoru. Naša namera je da ulepšamo, a ne da unazađujemo i ružimo prostor“, kazao je član Gradskog veća.

Dodaje da dečje igralište najverovatnije neće biti uklanjeno, jer ima mesta i za plato, fontanu i spomenik.

Navodi da od trotoara u Uzun Mirkovoj ulici do lavirinta ima 10,4 metra, što je dovoljno za realizaciju projekta uz eventualno minimalano zauzeće lavirinta.

„Što se tiče bele skulpture, koja se nalazi na samom ulazu u naselje, koliko je meni poznato ona je na to mesto postavljena pre više godina. Možda će da zvuči grubo ovo što ću reći, ali ona je tu postavljena da popuni prostor. Smatramo da bez većih problema može biti premeštena i mislim da ćemo lako naći novu lokaciju za tu skulpturu“, rekao je Vladimir Mišković.

Oduku o podizanju spomenika baletskom igraču Miloradu Miškoviću doneće odbornici Skupštine grada na sednici koja je zakazana za petak, 24. jun.

Milorad Mišković je rođen u Valjevu 26. marta 1928. godine. U detinjstvu, sa roditeljima i starijim bratom seli se iz Valjeva u Beograd. Tamo je 1942. počeo da igra u školi Nine Kirsanove. U Pariz je odbegao 1946. godine, da bi potom u Begradu prvi put gostovao 1966. godine, kada je bio na igračkom vrhuncu i veoma omiljen u Parizu. Umro je u 86. godini, 21. juna 2013. godine u Nici.

Info Kolubrske.rs.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari