"Generali koji pred civilima ne smeju glasno da dišu, moć nameću podređenima": Sagovornici Danasa o uklanjanju ikone Svetog Ilije sa aviona Vojske Srbije 1Foto: MOD; Beta/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Vojni sindikat Srbije tvrdi da je načelnik Generalštaba, general Milan Mojsilović „oskrnavio“ dan i slavu avijacije, Svetog Iliju, zato što je naredio da se sa jednog od aviona iz sastava 98. vazduhoplovne brigade ukloni ikona Svetog Ilije. Sindikat se zbog toga obratio i patrijarhu Porfiriju i predsedniku Srbije sa ciljem da se preispita i povuče naređenje načelnika Generalštaba VS, ali su, kako navode, obe reakcije izostale i ikona Svetog Ilije je krajem prošle nedelje, pred samu slavu avijatičara, ukonjena sa aviona.

Ikona je, inače, bila oslikana iznad trupa i krila aviona početkom jula, a prošle sedmice je uklonjena.

General avijacije u penziji, Sreto Malinović, ocenjuje za Danas da malo fleksibilnosti nije na odmet, ali da od odluke načelnika Generalštaba ne bi trebalo praviti državni problem.

– Postoje pravila i propisi o označavanju uniformi, opreme i borbene tehnike koje su u upotrebi. Za izuzetke treba tražiti odobrenje od nadležnih linijom subordinacije, uz obrazložen zahtev ili predlog, čak i ako taj avion nije i neće više biti u upotrebi. Ne znam da li je to išlo tako, pa je sada na takav način povučeno odobrenje ili se radilo o samoinicijativi i entuzijazmu u jedinici. Lično mislim, ako avion nije više u upotrebi, mogao je sa tom simbolikom biti eksponat u jedinici – kaže Malinović.

I vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je Mojsilović trebalo da bude malo fleksibilniji i da oslušne potrebe jedinice, „ako im ikona kao simbol predstavlja jedinstvo“. Prema njegovim rečima, sve vojne jedinice koje imaju sopstvene simbole, u ratovima su pokazivale veću uspešnost upravo zbog tog jedinstva.

Naš sagovornik smatra da je mnogo veći problem u čitavoj ovoj priči to što načelnik Generalštaba više sluša civile, nego vojsku na čijem je čelu.

– Kada imamo generale koji pred civilima ne smeju glasno da dišu, onda svoju moć i stavove nameću podređenima. Načelnik Generalštaba uopšte ne bi trebalo da se bavi ikonom na avionu, niti to treba da bude državna tema. Oslikavanje aviona ikonama je inače grčki običaj, to je u njihovom duhu. Kod nas to nije postojalo kao praksa, pre ovog aviona – ukazuje Radić.

Da li to treba raditi ili, dodaje naš sagovornik, zavisi od same jedinice, jer njen duh oslikavaju njena obeležja a „cilj vojske je da jedinica bude homogena“.

– S obzirom da je reč o avionu Orao 25507, to mu je broj, taj avion nije leteo od 1999. godine. Onda je pokazan 2016. Aleksandru Vučiću sa nekom modernom opremom kao idejom za modernizacijom. Onda je šest godina remontovan i sada je počeo da leti. Možda nije ni loše da takav jedan avion ima veze sa Bogom. Zarad pomoći ljudima koji su u njemu – kroz osmeh zaključuje Radić.

U saopštenju Vojnog sindikata navodi se da su demorališuću odluku Mojsilovića o uklanjanju ikone, pripadnici 98. brigade primili sa nevericom i razočarenjem „jer taj čin predstavlja i akt nepoštovanja tradicija roda avijacije, ali i samih pripadnika ratnog vazduhoplovstva“.

Oni Svetog Iliju proslavljaju kao svoju slavu, podseća se u saopštenju i navodi da im „izražavanje i upražnjavanje verskih uverenja jemče Ustav, ali i vojni propisi“.

„Izražavamo žaljenje zbog činjenice da načelnik Generalštaba, po ko zna koji put pokazuje potpuno odsustvo empatije za potrebe i prava pripadnika Vojske Srbije, i ovom prilikom ga pozivamo da preispita svoje odluke koje neminovno u značajnoj meri štete najpre stanju morala i motivisanosti pripadnika Vojske Srbije za rad u sistemu odbrane, a tako i operativnoj sposobnosti vojske koja je poslednjih godina u velikoj krizi kadra“, zaključuje se u saopštenju Vojnog sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari