Generalštab pokrenuo inicijativu za uvođenje obaveznog vojnog roka i predlog poslao Vučiću 1foto FoNet/Ministarstvo odbrane Srbije

U cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava, Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako navode, predlog Generalštaba VS dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje.

Mogućnost uvođenja obaveznog vojnog roka najavio je i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević, gostujući na televiziji Hepi.

On je rekao da će Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane zvanično pokrenuti proceduru i inicijativu ka predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka.
– Odnosno da ponovo aktiviramo zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka, s tim što je predlog Vojske Srbije i Ministarstva odbrane da vojni rok ne bude duži od 4 meseca. Biće stvar procene nadležnih službi, šire stručne javnosti i uprave za ljudske resurse koji je dovoljan period za stručnu obuku regruta – istakao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari