Georgiev: Moguće da Željko Mitrović uskoro počne da piše otvorena pisma protiv Putina 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Slobodan Georgiev, direktor programa Njuzmaks Adria, ističe za Danas da najnoviji izveštaj Stejt departmenta ne donosi ništa dramatično novo što se nije znalo i ranije, “a sad je jedino pitanje da li taj izveštaj može da utiče na dalje formiranje američke politike prema Srbiji”.

– Ograničene medijske slobode, ograničen pristup opozicije medijima… to smo sve i ranije imali u izveštajima Stejt departmenta – ukazuje Georgiev.

Podsetimo, Stejt department je u izveštaju o globalnom stanju ljudskih prava za 2021. godinu u delu o Srbiji, pomenuo „ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i medija, uključujući nasilje, pretnje i bezrazložna hapšenja i krivično gonjenje novinara, kao i brojna dela ozbiljne korupcije u vladi“.

Georgiev dodaje da je potrebno imati u vidu da ovaj izveštaj nije obuhvatio nedavno održane izbore u Srbiji.

– U rangu ljudskih prava, ne može se reći da smo ocenjeni kao zemlja koja ima velike propuste. Kao i ranije pominje se slučaj ubistva braće Bitići, koji je odavno opšte mesto američke politike, jer ko god iz SAD dođe u Srbiju upita vlast zašto se taj slučaj ne rešava – navodi Georgiev.

Naš sagovornik ističe da bi jedino što bi moglo da zabrine zvaničan Beograd je to što je u izveštaju naglašeno da postoji korupcija u vlasti.

– Ne mislim da će Vučića neko dodatno pritiskati, pred njim su jasne stvari – čeka se da Srbija na jasniji način kaže da stoji uz EU i SAD kada je reč o napadu ruskih snaga na Ukrajinu. Siguran sam da Vučić nema nikakvu dilemu u vezi toga, ali njegov problem je to što je 10 godina jačao anti-zapadni sentiment, na kojem je dobijao izbore i jačao rejting. On sada ima problem kako da preko noći ljudima objasni da je Putin zao kada je za ruskog predsednika ovde organizovao najveći događaj posle 5. oktobra – navodi Georgiev.

Na pitanje kako je onda preko noći Dragan Đilas od “tajkuna” postao “gospodin” u prorežimskim tabloidima, Georgiev ukazuje da Đilas nema veliku političku snagu.

– Vučić nije svoju snagu bazirao na tome što je govorio da je Đilas lopov, već na tome što je objašnjavao ljudima Srbija ima pijatelje u celom svetu, a da su nam najveći Kina i Rusija, a sada mora da ljudima kaže da je Zapad naš najveći prijatelj. Mislim da javnost za to još nije spremna što se i vidi po provladinim medijima koji i dalje guraju priču o Putinu – ističe Georgiev.

Kako ukazuje, jedan od znakova jeste poromena kursa prema Đilasu, a druga će biti kada u Novostima, Hepiju, Pinku, RTS… vidimo da se jasno osuđuje delovanje ruske vojske u Ukrajini, koji sada već ima elemente ratnih zločina.

– Ipak, moguće je da za 10 dana vidimo Željka Mitrovića kako piše otvorena pisma protiv Putina – smatra Georgiev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari