Geten započeo kampanju za donošenje zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba 1 EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Centar za prava LGBTIQA osoba iz Beograda – Geten počeo je kampanju za donošenje zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba „Da budemo svoji, da budemo slobodni“ sa ciljem regulisanja statusa trans, interseks i rodno kvir osoba u Srbiji.

Kampanja je deo širih zagovaračkih aktivnosti Getena, u sklopu kontinuiranog zalaganja za regulisanje pravnog priznanja roda koje traje od 2012. godine.

U saopštenju se navodi da je u Srbiji na snazi više od 10 zakona koji eksplicitno pominju zabranu diskriminacije po osnovu rodnog identiteta a manji broj i po osnovu polnih karakteristika, ali da pravna regulativa koja danas postoji nije zasnovana na principu depsihopatologizacije koji je usvojila Svetska zdravstvena organizacija.

Od 2019. genitalne operacije nisu više neophodan uslov za promenu ličnih dokumenata, ali ovakvo rešenje i dalje patologizuje i diskriminiše veliki broj osoba trans identiteta koje se ne odluče za hormonsku terapiju, naveli su iz Getena.

Iako je presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2017. zabranjeno uslovljavanje pravnog priznanja roda operacijom prilagođavanja tela, odlasci psihijatru i endokrinologu, uzimanje hormonske terapije su i dalje obavezni preduslovi za dobijanje ispravnih ličnih dokumenata, a to uobičajeno traje minimum dve godine.

Samoodređenje rodnog identiteta, brza i jednostavna procedura promene dokumenata trans, interseks i rodno kvir osoba, kao i regulisanje čitavog niza pravnih pitanja kako se životi trans ljudi ne bi nalazili u pravnom i egzistencijalnom vakuumu i „na čekanju“ neke su od konkretnih promena koje će doneti ovaj zakon, naveli su iz Getena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari