Ginekolozima moraju da donose zaštitne rukavice 1Foto: BETAPHOTO DRAGAN KARADAREVIC

U Dispanzeru za žene, Doma zdravlja u Užicu, od trudnica i drugih pacijentkinja zahteva se da ginekolozima donesu zaštitne rukavice kako bi ih oni pregledali, a neke od njih su vraćene jer nisu donele tražene rukavice.

„Kao trudnica, otišla sam na kontrolu u Dispanzer za žene. Sestra me je sa hodnika vratila da u apoteci kupim rukavice za doktorku, ako hoću da me primi na pregled, iako mi je bio zakazan termin. Otišla sam u državnu apoteku u Dispanzeru, gde mi prodavac, sa svojim prljavim rukavicama, kojima uzima i novac, u običnu kesu stavlja rukavice kojima bi doktorka trebalo da me pregleda. Prvo, da li je moguće da pacijenti kupuju doktorima rukavice kako bi ih pregledali, drugo toliko pričamo o zdravlju, higijeni i čuvanju od zaraze a mene doktorka treba da pregleda sa prljavim rukavicama, rukavicama koje nisu sterilne?“

To je svedočenje koje je jedna trudnica objavila 1. septembra na društvenim mrežama i koje je izazvalo revolt javnosti i osude čelnika lokalnog i državnog zdravstvenog sistema.

„Da bi obavili ginekološki pregled potrebno je da donesete jedan par rukavica“, doslovno piše u obaveštenju za pacijentkinje koje je istaknuto u užičkom Dispanzeru za žene.

„Dno dna! Bože gospode! Treba to objaviti na svim televizijama i u novinama. Za svaku osudu. Vučiću, sram te bilo, i onoga ko te glasao… Treba da se digne i kuka i motika da vas najuri. Da trudnica ide da kupuje rukavice doktorici za pregled? Zašto se ti doktori ne pobune i ne traže sta treba za narod i zdravstvo?“

„Užas, ali nije to „tačno“. Vi to niste dobro razumeli! Sve je pod kontrolom i svega imamo, kažu vodeći ljudi u gradu i Zdravstvenom centru, a sada to treba reći novoj gradonačelnici da zna, jer izgleda će biti totalno neobaveštena! Sramota šta se radi, a još veća šta smo dozvolili!“

„Istina je. U trenutku kada sam ja tome prisustvovala nisam mogla da provalim kome je bilo neprijatnije – doktorki ili medicinskoj sestri. Izvinjavale su se sve vreme, a medicinska sestra je morala da se otima za rukavice tog jutra kad su im ih delili, jer nije bilo dovoljno desnih, pa je morala da uzme više od pola levih iz džaka koji su dobili za taj dan“.

„Izvinjavam se… Postoji li još nešto tako sramno što oni nisu već uradili?!“

To su samo neki od mnoštva komentara na društvenim mrežama.

Doktor Nikola Malidžan, koji trenutno obavlja dužnost direktora Doma zdravlja u Užicu, jer direktorka te ustanove, doktorka Danijela Marinković vodi kovid bolnicu, kazao je za Danas da on ne može da govori za medije, jer su „takva pravila“, i da je potrebno da naša redakcija pozove upravu Zdravstvenog centra Užice.

Kako je doktor Miloš Božović, direktor ZC Užice, odbijao telefonske pozive, Danas je pozvao portparolku tog centra koja je rekla da je „problem privremen i da je rešen“, te da je nastao zbog toga što u Dispanzeru za žene „nisu blagovremeno trebovali zaštitne rukavice i drugi potrošni materijal“.

– Protiv medicinske sestre koja nije na vreme izvršila trebovanje za Dispanzer za žene biće pokrenut disciplinski postupak. Zaštitnih rukavica, ostale opreme i materijala ima sasvim dovoljno u Zdravstvenom centru, ali ovog puta je zakazao ljudski faktor. To je bio problem, koji je rešen i rukavica sada ima, rekla je za Danas Danijela Vasiljević, portparolka ZC Užice.

Ona je dodala da je „povučeno i obaveštenje o tome da pacijentkinje moraju da donesu zaštitne rukavice ginekolozima, a potom navela da je ono postavljeno „bez znanja i odobrenja uprave ZC Užice“.

ZC Užice ima dovoljno zaštitne opreme

„Imamo dovoljno zaštitne opreme, ali potrebno je da se poštuju procedure prilikom trebovanja u svim delovima Zdravstvenog centra. Trenutni problem može da bude u slučaju da u fabrikama nešto zakaže i da bude manja isporuka, ali to su privremeni problemi koji se brzo rešavaju“, kazala je za Danas portparolka ZC Užice .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari