Godinama imao identitet mrtvog čoveka 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Varšavski nosač Haskjel Pemper smatra se mrtvim od svoje osamnaeste godine, a on, međutim, ima i ženu i decu.

Godinama imao identitet mrtvog čoveka 2Zabuna je proizašla usled pogrešnog upisa nastojnika kuće, jer Haskjel nije umeo da se potpiše. On ne zna ni da čita ni da piše, prenosi list Pravda pre 80 godina.

1920. godine, za vreme rata s Rusima, umro je Haskjelov brat Jozef.

Istom greškom, koju je načinio i nastojnik kuće, lekar je izdao uverenje kojim je potvrdio smrt Haskjela.

Međutim, umrli je nosio ime Jozek Pomper.

Godinu dana nakon smrti svoga brata Haskjel se oženio. Uverenja koja je dobio glasila su na ime njegovog brata.

Na ovaj način Haskjel se svuda pojavljivao kao Jozek, a sam za to nije znao. I svoju nosačku legitimaciju dobio je na ime svog brata.

Jedna greška povlačila je za sobom drugu.

Najzad se stvar obelodanila i izašla na čistinu, na taj način što su vlasti pozvale na odgovornost Jozeka Pompera, što u svoje vreme nije služio vojsku.

Međutim, Haskjel je služio vojsku i imao svoju vojničku bukvicu. Potom se dokazalo da je Haskjel živ, a da je umesto njega Jozek mrtav.

Sada će svi dokumenti ne samo Haskejla već i njegove žene i dece morati da budu promenjeni, jer je žena bila upisana za ženu umrloga, kao i deca za sinove čoveka koji se nije ni ženio, niti uopšte imao decu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme donosi nam romantičnu priču o čoveku koji je urezao lik voljene žene na 5.000 stabala.Godinama imao identitet mrtvog čoveka 3

U kanadskoj prašumi, šumari su pronašli leš jednog čoveka. To je bio Džek Meredit, koji je već nekoliko godina živeo u šumama Kanade i hranio se voćem, korenjem i vodom.

Džek Meredit bio je pre nekoliko godina smrtno zaljubljen u lepu Beti Dru.

Pošto ona za to nije htela ni da čuje, siromah Džek povukao se u šumu. U šumi je njegova omiljena zabava bila da obara dreveće sekirom i da na svakom drvetu ureže portret voljene devojke.

Na taj način upropastio je preko 5.000 stabala, a na svakom je urezao lik Beti Dru.

Pošto je bilo jasno da tu štetu čini ludak, policija je dobila naređenje da ga uhvati. Policajci su otkrili Meredita i odveli ga u ludnicu, ali on je uspeo da umakne.

Ponovo se povukao u prašumu i počeo opet da urezuje u stabla lik Beti Dru.

Sad je nađen mrtav. Izgleda da je na njega palo drvo koje je hteo da obori.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari