Danas je izašao petstoti broj Vranjskih, prvog nezavisnog lista na jugu Srbije, čiji se prvi broj pojavio na ulici i u čaršiji, u dućanima i po kafanama – kiosci su još bili nedostupni – 8. decembra 1994. s ambicioznom idejom da se pojavi i drugi broj. Novine su izašle u Vranju, bastionu vlasti Slobodana Miloševića, i munjevitom brzinom našle se tamo gde treba, na stolovima moćnih ljudi, što je misiju osnivača i glavnog i odgovornog urednika dovelo u pitanje, a unekoliko dalo za pravo njegovim kolegama koje su ga odvraćale od naizgled sumanute ideje.

Danas je izašao petstoti broj Vranjskih, prvog nezavisnog lista na jugu Srbije, čiji se prvi broj pojavio na ulici i u čaršiji, u dućanima i po kafanama – kiosci su još bili nedostupni – 8. decembra 1994. s ambicioznom idejom da se pojavi i drugi broj. Novine su izašle u Vranju, bastionu vlasti Slobodana Miloševića, i munjevitom brzinom našle se tamo gde treba, na stolovima moćnih ljudi, što je misiju osnivača i glavnog i odgovornog urednika dovelo u pitanje, a unekoliko dalo za pravo njegovim kolegama koje su ga odvraćale od naizgled sumanute ideje. Kada je, naime, Vukašin Obradović, novinar s već viđenom prestoničkom karijerom, obznanio da pravi nezavisne novine u Vranju mnogi su se zabrinuli za njegovo zdravlje.
– Na početku sam strepeo, a danas mi ni hiljaditi ne izgleda daleko – kazaće Obradović na proslavi stotog broja.
Bio je to svojevrsni vranjanski „tam-tam otpora“ koji će odvažno narušiti unisono klicanje naizgled neoborivom režimu u Vranju visokog funkcionera SPS Dragomira Dragana Tomića, direktora Simpa. Nekoliko odvažnih ljudi pisalo je o svetu drugačijem od onog iz Dnevnika RTS, a gotovo da u Srbiji nema slobodoumnog čoveka koji nije govorio ili pisao za Vranjske. Od 1996. dvonedeljnik Vranjske postaje nedeljnik, iste godine objavljuje ispovest Slobodana Mišića Topa o ratnim zločinima Srba, napis koji će, kao i izjave urednika i novinara date tim povodom, obići svet.
Objaviće Vranjske i izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji o progonu Albanaca na jugu Srbije – epilog 800 hiljada dinara kazne po Šešelj-vučićevskom Zakonu o informisanju. U svom dnevniku objavljenom u Vranjskim decembra 1999. Obradović beleži „briljantnu odbranu Gradimira Nalića i Saše Stojkovića“, provokacije u hodniku Suda i presudu prekršajnog sudije Gorana Trajkovića čije će se ime naći na Stubu srama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, na protestu „Kod Nušića“.
Afera Pahomije, slučaj seksualnog zlostavljanja maloletnika, sudski nedokazanog, uzdrmala je javnost Srbije i smestila Vranjske i njihovo istraživanje na vrh naslovnih strana i početak udarnih termina elektronskih medija. Priča nije završena, Vranjske ne odustaju.
– A negde moraš da laneš/ Koliko da lakne duši/ Rupa iz bajke/ Car i njegove kozje uši – stihovi su vranjskog pesnika Miroslava Cere Mihajlovića kojima je Vranjskim čestitao stoti broj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari