Godišnjica priznanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji - potreban predstavnik u parlamentu 1Foto: J. Patarčić

Povodom praznika svetog Josipa, jednog od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji, kao i dve decenije od formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Srbiji, delegacija iz Hrvatske posetila je Hrvatsko nacionalno veće u Subotici.

Na sastanku je bilo reči o tome šta je hrvatska zajednica do sada uradila u saradnji sa svojom matičnom državom, kako na političkom planu i u bilateralnim susretima, tako i na planu saradnje institucija i razmene kulturnih sadržaja.

Govorilo se i o izazovima koji hrvatskoj zajednici predstoje u budućnosti, problemima i mogućim rešenjima, kao i o predstojećim izborima u Srbiji.

Prema rečima Zdravke Bušić, predsednice Odbora za Hrvate van Hrvatske, izuzetno je važno da se sporazum koji su Srbija i Hrvatska potpisale počne i realizovati, pogotovo član 9, kao i da hrvatska zajednica u Srbiji uživa ista prava koja uživa srpska zajednica u Hrvatskoj.

“Mi imamo tri predstavnika srpske manjine u hrvatskom parlamentu, a tako isto bi trebalo i nadamo se da će doći jedno vreme da ćemo imati predstavnika hrvatske manjine u parlamentu Srbije”, izjavila je Bušić.

Kako je ocenio Zvonko Milas, državni sekretar Središnje državne kancelarije za Hrvate van Hrvatske, prisustvo na svim nivoima vlasti u Srbiji, od opština do Narodne skupštine, unapredilo bi položaj i kvalitet svakodnevnog života Hrvata koji žive na ovom području.

“Hrvatska zajednica u Srbiji je jedna od najagilnijih zajednica sa preko 300 projekata godišnje i zaista je zadovoljstvo sarađivati na planu kulture i svim područjima života koji mogu doprineti očuvanju onoga po čemu se prepoznaju kao pripadnici hrvatskog naroda. Očuvanju verskog i kulturnog identiteta, ali i razvijanju savremene kulture”, rekao je Milas.

Godišnjica priznanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji - potreban predstavnik u parlamentu 2
Foto: J. Patarčić

Kako je objasnio Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, trenutno najurgentiji problem sa kojim se hrvatska zajednica u Srbiji suočava je isključenost iz procesa donošenja odluka na svim nivoima.

“Verujemo da se prepoznajemo kao pouzdani partneri vlastima u Hrvatskoj, da odgovorno obavljamo naše dužnosti, da kvalitetno artikulišeno interese unutar prostora hrvatske zajednice i da sa vlastima Srbije, ukoliko oni iskažu određenu vrstu pozitivnog stava i odnosa, takođe budemo instance koje grade svetliju perspektivu i Srbiji kao demokratskom društvu, ali i prosperitetu hrvatske zajednice”, kazao je Žigmanov.

Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća, naglasila je da je podrška matične države svake godine sve veća, a da se ona ogleda u podržavanju ključnih projekata, među kojima je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, kao i u kadrovskom osnaživanju Hrvatskog nacionalnog veća.

“Zato nam je izuzetno važno da na svakom našem danu zajednice budu nadležni, da osetimo njihovu podršu i blizinu, ali isto tako verujemo i nadamo se da će u skorijoj budućnosti takva podrška doći od strane predstavnika vlasti Srbije. Danas, na naš dan zajednice, nažalost, neće biti predstavnika ni sa lokalnog, pokrajinskog, ni republičkog nivoa, ali želimo da verujemo da će se to uskoro promeniti i da ćemo uživati njihovu podršku”, kazala je Vojnić.

Povodom obeležavanja praznika svetog Josipa i dve decenije od formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Srbiji, večeras će biti održana svečana akademija u čitaonici Gradske biblioteke u Subotici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari