Godišnjica smrti Arčibalda Rajsa, predstavnici države i Grada Beograda položili vence 1Foto: Wikipedia

U Beogradu je danas obeleženo 93. godine od smrti švajcarskog sudskog patologa i kriminologa Arčibalda Rajsa (Archibald Reiss) koji se istakao radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom za vreme Prvog svetskog rata, a venac na njegov spomenik u Topčiderskom parku danas su položili predstavnici države i Grada Beograda.

Kako je preneo Beoinfo, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović istakla je nakon polaganja venca da je Rajs ostavio dubok trag u istoriji Srbije i da je doprineo da svet sazna istinu o počinjenim zločinima nad srpskim narodom i naglasila da je ostao veran Srbiji živeći u Beogradu i posle rata, sve do smrti 8. avgusta 1929. godine.

Ona je podsetila da je Rajs zajedno sa srpskom vojskom prošao albansku golgotu, učestvovao u proboju Solunskog fronta i sa Moravskom brigadom 1. novembra 1918. godine ušao u oslobođeni Beograd.

Vence na spomenik Arčibaldu Rajsu položili su predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ambasade Švajcarske i drugi zvaničnici i udruženja, preneo je Beoinfo.

Godišnjica smrti Arčibalda Rajsa, predstavnici države i Grada Beograda položili vence 2

Polaganje venaca na spomen Arčibaldu Rajsu Izvor: BEOinfo

Arčibald Rajs rođen je u Nemačkoj 1875. godine, a na studije otišao u Švajcarsku, gde je stekao zvanje doktora hemije.

Za vreme Prvog Balkanskog rata, 1912. godine, bio je reporter u Solunu, nakon čega je 1914. godine, na poziv srpske vlade došao u Srbiju da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom.

Napisao je mnoge knjige i radove tim povodom, a često je slao izveštaje koji su objavljivani u švajcarskom časopisu „Gazet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari