U utakmici punoj uzbuđenja i preokreta, Partizan je uspeo u nameri da postigne makar jedan gol na gostovanju u Genku, ali se poražen vratio kući, pa će morati da odigra mnogo pametnije za nedelju dana u Beogradu da bi eliminisao ne baš strašnog prvaka Belgije i iz svoje Humske otišao u plej-of kvallifikacija za Ligu šampiona – 2:1 (0:0). Imali su crno-beli neko vreme igrača više i prednost, međutim, na kraju se radovao spretniji, strpljiviji, hrabriji i skoncetrisaniji tim.


Genk – Partizan 2:1 (0:0)

STRELCI: Vosen 70 pen, Ogunjimi 90+3 – Tomić 65. STADION: Kristal arena. GLEDALACA: 15.000. SUDIJA: Mihalis Koulakis (Grčka). ŽUTI KARTONI: Nadson (Genk), Vanden Bore, Tomić, S. Ilić, Babović, Jovančić (Partizan). CRVENI KARTONI: Ngongka (Genk), Babović (Partizan).

GENK: Keteleš, Jonele, Ngongka, Vosen (od 85. Ogunjimi), Bufel (od 46. Vanden Bore), De Brujne, Hubert (od 71. Barda), Nvanganga, Pudil, Tozer, Fereira.

PARTIZAN: Stojković, Ranković, Rnić, Ivanov, Volkov, Kamara, Vukić (od 90. S. Marković), Babović, S. Ilić, Šćepović (od 54. Tomić), Eduardo (od 67. Jovančić).

 

Nijedna ni druga ekipa nisu odmah i svim silama krenule po vođstvo, pa smo prvih sata gledali fudbalsku uspavanku. I Genkovi i Partizanovi igrači su se presporo oslobađali lopte, još lošije se kretali bez nje i često grešili u pasovima, pa se sve svodilo na opasne situacije pred protivnikovim golom ili retke pokušaje s distance, a Ngnongka je upropastio jedini zicer. Nije bilo čak ni premnogo faulova, ali je start nad Eduardom u 21. mogao da bude sankcionisan isključenjem. Brazilac se stuštio ka šesnaestercu, Nadson ga je oborio rukama s leđa, i to kao poslednji igrač odbrane, međutim sudija se nije mašio za crveni karton. Malo kasnije je to ipak morao da uradi. Ngnongka je udario S. Ilića bez lopte, pa je levi bek domaćina bez pogovora produžio u svlačionicu (32). Brojčana prednost ubrzala je i okuražila igru „parnog valjka“, ali ne dovoljno, pa se na pauzu otišlo s „nulom“.

Čim je krenulo drugo poluvreme, Eduardo je propustio da donese plus Beograđanima (46), a nedugo posle njegovog udarca pored stative, opet se zakuvalo. Babović je preoštro startovao na jednu loptu i dobio drugi žuti karton (48), pa su snage opet izjednačene. Tako ravnopravni, Genk i Partizan su u kratkom roku pogodili prečku. De Brujne je umalo iznenadio Stojkovića (centar)šutem iskosa (53), a S. Ilić petom Koteleša (55). Ubrzo su se ipak obe mreže zatresle. Rezervista Nemanja Tomić je dobro reagovao na odbitak posle Eduardovog udarca i šutem po sredini rutinski dao krila srpskom prvaku. Isti igrač ih je, međutim, i sasekao. Vezista crno-belih je nepropisno zaustavio Pudila u kaznenom prostoru (70), a Jel Vosen preciznom loptom u suprotni ugao nadmudrio rivalovog čuvara mreže. Tek tada su se otvorile karte, oba tima su jurila pobedu i u nekoliko navrata bili blizu nje, ali joj se na kraju radovao najbolji belgijski klub. Uveliko je već teklo zaustavno vreme, kada je inače (kao i cela zadnja linija) solidni Ivanov pustio Marvina Ogunjimija da se namesti za šut i lepim lobom sa strane uhvati Stojkovića na krivoj nozi.

Prvih sat i po borbe su prošli, a na rasplet ćemo čekati do 3. avgusta u Beogradu. Genk je korak ispred, ali Partizan ima realnu priliku da ga stigne i pretekne.

Babović: Izdao sam saigrače

– Neoprezno sam startovao jer sam mislio da je lopta kod mene. Zaslužio sam drugi žuti karton, mada mi se čini da sam prvi dobio prestrogo. Izdao sam saigrače, stručni štab i ljude iz uprave, što mi nije svojstveno, tako da ću u Beogradu biti najglasniji navijač. Ovaj poraz je šokantan, ali verujem da možemo dalje nakon revanša – istakao je „pocrveneli“ Stefan Babović.

Tomić: Trebalo je da čuvamo loptu

– Imali smo i igru i prednost sve dok nisam neoprezno skrivio jedanaesterac. Žao mi je zbog toga, mada smo mogli da sačuvamo remi. U finišu je trebalo da čuvamo loptu. Dozvolili smo da nam prođe dodavanje kroz sredinu, nesretno smo primili gol – rekao je strelac gola za crno-bele Nemanja Tomić.

Vukić: Prava šteta

– Prava šteta. Imali smo neko vreme igrača više, držali loptu i čuvali prednost, ali smo brzo popustili. Bili smo blizu remija, međutim, nedostajala nam je doza sreće. Ubeđen sam da smo bolja ekipa od Genka i da ćemo sigurno proći dalje – uveren je Zvonimir Vukić.

Stojković: Napustila nas je sreća

– Ne znam šta mi je bilo da krenem u levu stranu kod jedanaesterca, pošto sam sam sebi govorio da treba da se bacim u desnu. Napustila nas je sreća pri kraju, ali verujem da možemo u četvrto kolo kvalifikacija – optimista je Vladimir Stojković.

„Grobarska“ podrška

Na strani domaćina bilo je 15 hiljada, ne baš bučnih gledalaca, dok je uz goste bilo oko 200 navijača iz Srbije. Partizan nije organizovao njihov dolazak u Belgiju, već su „grobari“ samoinicijativno stigli u Genk i bili glasna podrška crno-belima, a zbog akustičnosti stadiona često se činilo da ih je više od fanova flamanskog kluba.

Ni šesta sreća

Partizanu definitivno ne leže Belgijanci. Jesu crno-beli prošle sezone preko Anderlehta ušli u Ligu šampiona, ali su oba ta susreta završena bez pobednika u regularnom toku (2:2), a pre sinoćnjeg poraza naš tim je pretpeo još tri poraza. Od Standarda iz Liježa 2008. u Ligi UEFA (0:1) i godinu dana kasnije od Briža u Ligi Evrope (0:2, 2:4).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari