Gola zadnjica kao bezbednosna pretnja Srbiji: Šta znači Vulinova najava zabrane ulaska u zemlju strancima sa Prajda 1Foto: Katarina Živanovi/Danas

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će danas ili sutra podneti krivične prijave protiv nekih učesnika Evroprajda u Beogradu, a određenom broju lica izdati zabranu ulaska u Srbiju.

„Znamo ko su, znamo odakle su, znamo iz kojih su zemalja. Postoji pravni put da se dođe do njih i mi ćemo krenuti tim pravnim putem“, rekao je Vulin za TV Pink, komentarišući fotografije nastale ispred crkve Svetog Marka u Beogradu tokom Evroprajda.

S obzirom da se zabrana ulaska u zemlju izdaje iz bezbednosnih razloga, ispada da je, doduše neprikladna, fotografija gole zadnjice jednog od učesnika Prajda – bezbednosna opasnost po Srbiju.

Jedan od organizatora Evroprajda Goran Miletić kaže za Danas da MUP može doneti odluku o odbijanju ulaska stranaca, ali da je zakon prilično jasan u vezi osnova i da ne deluje da bi se bilo koji od tih osnova sada mogao primeniti.

– Pretpostavljam da će formalno biti podvedeno pod razloge bezbednosti, što nije primenjivo u ovoj situaciji – ističe Miletić.

On dodaje da je Vulinova odluka i dalje nejasna jer ne znamo na koga se sve odnosi, koji su razlozi, ali ni zašto bi to bio prioritet za MUP.

– Umesto toga, prioritet treba da bude otkrivanje i procesuiranje napadača na goste iz Albanije i drugih zemalja koji su pretučeni nedaleko od kordona, kada je policija gotovo odbila da reaguje – navodi Miletić.

Gola zadnjica kao bezbednosna pretnja Srbiji: Šta znači Vulinova najava zabrane ulaska u zemlju strancima sa Prajda 2
Foto: Katarina Živanović/Danas

On je nedavno izjavio da su se organizatori Prajda odmah ogradili od neprimerenog ponašanja pojedinaca tokom šetnje, i da je za to „kriva policija“, jer zbog zabrane nisu imali punktove na kojima bi se kontrolisalo ko i kako ulazi na manifestaciju.

Da je bezbednosna pretnja najverovatniji razlog zbog kojeg će pojedinim učesnicima Prajda iz inostranstva biti zabranjem ulazak u Srbiju, smatra i advokat Vladimir Terzić.

– Prema Zakonu o strancima, zabrana ulaska može biti vremenski određena, ukoliko stranac nije koristio boravak u nameravanu svrhu, ukoliko je prekršajno ili krivično osuđivan, posebno stranac koji ponavlja prekršaje, ili ako je osuđen na kaznu zatvora dužu od jedne godine, a posebno je interesantan razlog “ako to zahtevaju razlozi bezbednosti R. Srbije i njenih građana”. Konkretno, ovde je moguće formirati spiskove nepodobnih stranaca, bez previše uloženog napora u utvrđivanje činjenica i osnovanosti zabrane, što naša policija obilato koristi – ukazuje Terzić.

Iste zakonske razloge za zabranu ulaska stranaca sa akcentom na bezbednost, navodi i advokat Viktor Gostiljac, dodajući i “opravdanu sumnju da boravak nije korišćen u nameravanu svrhu”.

– Policija će doneti odluku da li je ponašanje učesnika Prajda imalo takav karakter da ispunjava uslove za zabranu ulaska. Bez obzira na to, ako govorimo o fotografijama nastalim ispred crkve Svetog Marka, nemam dilemu da su one izazvale negodovanje kod velikog dela građanstva – ističe Gostiljac za Danas.

Navedene fotografije jesu izazvale negodovanje, ali su i nanele veliku štetu pre svega samoj gej populaciji u Srbiji. Organizatori Prajda su odmah uputili izvinjenje i ogradili se od pojedinih učesnika šetnje, a mnogi od njih su izjavili kako su pojedinci neprimeren ponašanjem i narušavanjem javnog morala napravili ogromnu štetu zajednici koja se bori za svoja prava.

Redakcija Danasa stupila je kontakt sa turskim državljaninom Ozgurom K., učesnikom Evroprajda u Beogradu, koji je pokazao golu zadnjicu ispred crkve. On je u javnosti pogrešno predstavljen kao stanovnik Kosova, jer je uzvikivao parole u vezi sa Kosovom, šetajući jedno vreme sa albanskim gej aktivistima.

Ozgur je pristao da nam da intervju, ali na naša pitanja nikada nije odgovorio. Pitali smo ga, između ostalog, zašto nije poštovao odluke organizatora Prajda o načinu oblačenja i ponašanja, zbog čega je izveo egzibicionizam na javnom mestu koji je kažnjiv, da li je svestan da je naneo štetu gej zajednici u Srbiji, i zašto je uzvikivao parole u vezi sa Kosovom, kada je došao na manifestaciju u okviru koje se manjinska, diskriminisana populacija u Srbiji, bori za svoja prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari