Goran Marković ličnost godine po izboru nedeljnika Vreme 1Foto: FoNet/TV FoNet

Reditelj Goran Marković je većinom glasova uređivačkog kolegijuma nedeljnika Vreme izabran za ličnost godine, a kriterijum za priznanje je, kao i proteklih godina, bio doprinos unapređenju institucija u javnom interesu, objavila je redakcija na svom sajtu.

Dugogodišnjim filmskim i književnim radom, ali i javnim angažmanom, Marković je dao nemerljiv doprinos borbi protiv nacionalizma i autoritarnih tendencija svih vrsta, afirmisao je građansku hrabrost, kulturu dijaloga i sećanja i nikada nije pristajao na nasilje, navodi se u obrazloženju.

U godini iza nas, dodaje se, svojim primerom još jednom je podvukao važnost poštenja, nepotkupljivosti, prava i sloboda građana, kao i značaj ličnog integriteta bez obzira na profesiju kojom se čovek bavi.

Ističe se da je zbog svega toga Marković, uprkos ogromnom umetničkom delu, po ko zna koji put iskusio opskurna podmetanja, govor mržnje i pritiske sa pozicija vlasti i moći.

U obrazloženju se dodaje da su principijelnost, hrabrost i kreativnost Markovića najbolje svedočanstvo odbrane vrednosti građanskog društva u doba kada ih na bezbroj načina nastoje pokopati laž, poltronstvo i strah.

Priznanje za ličnost godine Vreme dodeljuje od 2001. godine, a od tada do danas ličnosti godine bili su: Božidar Đelić, Mlađan Dinkić, Ljiljana Raičević, Rasim Ljajić, Vladimir Vukčević, Zdravko Ponoš, Sonja Liht, Vigor Majić, Milica Delević, Dragan Đilas, Ivan Tasovac, Jovan Ćulibrk, Branko Kukić, Olja Bećković, Saša Janković, Ivan Ivanji, Ivan Medenica, Tatjana Lazarević, Ivanka Popović i Pavle Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari