Gorčin Stojanović: Nije Rusija samo Putin, kao što ni Srbija nije bila samo Milošević 1Foto: N1

Reditelj Gorčin Stojanović, komentarišući upravo završeni filmski festival u Kanu, na kojem je bio proglašen bojkot Rusije, ocenjuje da je ponovo na snazi protestni radikalizam s kraja šezdesetih godina, kada su i Venecija i Kan doživeli prekide festivala i kada su se politizovali. Ističe da bojkot ruskih umetnika ni na koji način ne oštećuje rusku ratnu mašineriju, ali oštećuje činjenicu jednog bogatog umetničkog sveta koji takođe predstavlja Rusija.

„Nije Rusija samo Putin, kao što ni Srbija nije bila samo Milošević“, ukazuje Stojanović.

On u Novom danu na TV N1 kaže da mu je veći problem kada se za bojkot drugih umetnika zalažu sami umetnici, nego kada to čine političari.

„Političari su frivolan svet, sačinjen od poluobrazovanih ljudi, ovo je svet Borisa Džonsona, Trampova – polusvet, umetnički nesenzibilizovani… oni budu pa odu“, navodi Stojanović i dodaje da bojkot nikad nikome ne učini nažao doli samim umetnicima.

Upitan da li u nekoj budućnosti možemo očekivati filmove o Marijupolju i čeličani Azovstal, on kaže da ćemo ih imati kao što imamo o svemu.

Ističe, međutim, da ne možemo ni slutiti kako će se rat u Ukrajini završiti i kada.

„U jednom trenutku imaćemo rusku i ukrajinsku verziju onoga što se dešavalo u Marijupolju, ali to neće umanjiti činjenicu na šta sada liči Marijupolj. Tu se film i stvarnost odvajaju zauvek“, navodi Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari