Gordana Novaković: Sve ono što zabranjuje novinarski kodeks u pojedinim medijima postalo standard 1Foto: Press centar UNS

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković ocenila je danas da su u pojedinim redakcijama standardi postali „sve ono“ što je zabranjeno novinarskim kodeksima.

Novaković je za televiziju Insajder kazala da su današnje naslovne strane nekoliko štampanih medija, koji su objavili fotografije tela žrtve za koju se kasnije potvrdilo da je u pitanju hrvatski državljanin za kojim se već mesecima traga, kršenje prava na privatnost i prava na dostojanstvo žrtve.

Dodala je da medijski radnici i urednici u određenim medijima „nemaju svest“.

„Posebno zabrinjava aspolutni nedostatak empatije, bilo kakvog saosećanja sa porodicom žrtve, bilo kakvog pijateta te žrtve“, navela je ona.

Upitana zbog čega se godinama ne menja medijska praksa eksploatacije nesreće, Novaković je rekla da je „očigledno“ razlog to što pojedini mediji ne vide zbog čega bi bilo šta menjali.

„Očigledno misle da im to donosi profit, zaradu, čitanost. Mi najčešće dobijamo tu vrstu odgovora, da to ljudi žele da čitaju, ili čak licemerna objašnjenja da postoji interes javnosti da se to objavi“, tvrdi Novaković.

Ona je istakla da Savet za štampu nema zakonska ovlašćenja niti mogućnost da izriče finansijske kazne i dodala je da mediji ne osećaju posledice toga što krše zakon i ne vide razlog da prestanu sa tom praksom koja im, kako je navela, donosi neki profit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari