Gornje Nedeljice: Vučić nas je slagao, tražimo emisiju sa Vučićem na Javnom servisu 1Foto: K.V. /Danas

Stanovnici Gornjih Nedeljica pozvali su predsednika Vučića na javnu debatu na RTS-u, u kojoj bi osim njih, učestvovali i predstavnici kompanije Rio Titno i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Povodom izjave predsednika da se Srbija „odrekla svoje nafte“ i da žali za projektom Jadar, reagovali su predstavnici udruženja Ne damo Jadar.

„Želimo da cela Srbija čuje istinu i da predsednik objasni šta mi to svi gubimo i koje su to strane službe umešale prste i stopirale projekat Jadar,  jer kod nas u Gornje Nedeljice, osam novinara i aktivista koji se kao i mi bore protiv rudnika, niko nije dolazio“, kaže Marijana Petković iz Udruženja.

Gornje Nedeljice: Vučić nas je slagao, tražimo emisiju sa Vučićem na Javnom servisu 2

 

 

 

 

Saopštenjem za javnost oglasio se i Rio Tinto, a povodom navoda u medijima da se sa projektom Jadar nije odustalo i da je kompanija  počela sa kupovinom novih parcela.

„Radi se o realizaciji otkupa parcela i objekata za koje su pregovori otpočeli pre odluke Vlade Republike Srbije da stavi van snage akta za realizaciju projekta. Javnost smo obavesti da ćemo u svojstvu vlasnika zemlje nastaviti da ispunjavamo sve preuzete obaveze prema zajednici, dobavljačima i našim zaposlenima“, navodi se u saopštenju, koje je kompanija istakla na svom zvaničnom sajtu.

Stanovnici Nedeljica, međutim, tvrde suprotno i kažu da je kompanija kupila parcele u susednom selu Slatina.

Gornje Nedeljice: Vučić nas je slagao, tražimo emisiju sa Vučićem na Javnom servisu 3
Marijana Petković Foto: K.V./Danas

 

 

 

 

 

 

 

„Ranije je ovde kupljeno 156 hektara zemljišta u zoni rudnika, ali niko više neće da im proda zemlju. Zato su sad prešli na bočne zone, i kupuju taj deo prema Valjevu i valjevskom putu“, kaže sagovornica Danasa.

Objašnjava da kompanija ni jednu kancelariju nije zatvorila, već da renoviraju nove prostorije upravo u onom delu gde se počelo sa, kako tvrde, otkupom novih parcela.

Iz Udruženja Ne damo Jadar, najavljuju da će radikalizovati svoje aktivnosti i da su u toku pregovori oko budućih poteza.

„Nećemo dozvoliti da se bilo koja parcela još proda, u Nedeljicama i okolini. Dok Rio Tinto ne ode, i dok država ne bude ponovo otkupila zemlju i uklonila sve postavljene cevi, nećemo odustati“, kažu oni.

Tvrde da su priče o stranim službama koje su navodno „umešale prste“ da se projekat stopira, laž i traže od predsednika da otkrije o kojim službama je reč.

„Želimo da u studiju bude prisutna i druga strana, koja će moći da odgovori na izrečene neistine i izađe sa svojim argumentima“, kaže Marijana Petković.

Ističe da i oni koji su na izborima glasali za Vučića i SNS, sada vide da su prevareni.

„Ono što je mene iznenadilo, jeste da ljudi za koje znamo da su ovde glasali za Vučića,  sada zovu telefonom i pitaju „šta ćemo da radimo, gde da idemo i kako da se branimo, sve nas je slagao“, kaže Petković.

Dodaje da, prema poslednjem popisu, Gornje Nedeljice imaju oko 900 stanovnika, i da je to najmlađe selo u Srbiji, sa prosečnom starošću od 38,5 godina, kao i da samo u jednoj ulici ima 30 mališana, školskog i predškolskog uzrasta.

„Mi nismo protiv progresa, mi smo protiv trovanja koje nema granice, jer ona nije određena, mi smo protiv državnih službenika koji ne rade svoj posao a plaća ih ovaj narod, mi smo protiv svih onih koji kažu da smo mi strani plaćenici. Mi smo potomci onih sa Cera i Gučeva i nećemo im više dati ni jednu parcelu“, poručuje Petković.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari