Gostiljac: Drakonske kazne za klevete i laži nisu pretnja medijima koji rade po zakonu 1Foto: Viktor Gostiljac

– Drakonska kazna ne može biti pretnja bilo kojim medijima ukoliko postupaju u skladu sa zakonom i novinarskim kodeksom. Kazna koja ne boli, praktično, legalizuje da možete bez ikakvih provera objaviti informaciju koja nečiji ugled može stravično narušiti – kaže za Danas advokat Viktor Gostiljac, upitan da prokomentariše navode o niskim kaznama (od 50.000 do 100.000 dinara) za klevete i laži koje objavljuju pojedini mediji.

Istovremeno, našeg sagovornika smo pitali i da li bi povećanje kazni moglo predstavljati opasnost za nezavisne medije, posebno one na lokalu koji jedva sastavljaju kraj sa krajem jer ih ne finansira aktuelni režim.

– Nije tajna da vest ili informacija imaju ogroman značaj i da onaj ko ih plasira ima veliku moć. Problem kod nas je što tu moć ne prati odgovornost ili je ona bagatelisana niskim kaznama. Zakonodavac bi morao tu da interveniše. Novinari bi, sa svoje strane, morali da budu sposobni da procene koja informacija ima dovoljan kvalitet da bi mogla da se prezentuje javnosti, i da od svojih izvora traže validne potvrde ili dokaze svojih tvrdnji. Drugim rečima, da istražuju, da rade na svojoj priči, kako bi ona bila ozbiljna – ukazuje Gostiljac.

U suprotnom, dodaje, novinar postaje prost transmiser i glasnogovornik i biva zloupotrebljen.

– Tu novinarstvo mora izvršiti unutrašnju diferencijaciju, kako ne bi svako mogao nositi časno ime novinara. Prema tome, uvođenje reda u naš javni prostor je neophodno i tu potrebu ne smemo mešati sa nazavisnošću medija. Nema nezavisnosti medija bez njihove odgovornosti – naglašava Gostiljac.

Njegov stav je da, ukoliko, bi neki medij bio finansijski ugrožen zbog sudske kazne, to ne bi bio atak na medije već početak stvaranja uređenog sistema u kome bi učesnici javnog života i novinari počeli da poštuju značaj izgovorene reči.

– Ovo tvrdim i kao advokat, jer mi advokati smo, braneći svoje klijente, koji su takođe građani ove države, vrlo često u poziciji da se borimo ne samo protiv državnog aparata i tužilaštva, već celokupnog javnog mnjenja, koje je često povodljivo i nekritičko – zaključuje Gostiljac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari