Gostiljac: Okrivljeni Belivuk zna da postoji zakonska smetnja da dobije status svedoka saradnika 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Za sada se ne može pouzdano utvrditi da li su i u kolikoj meri navodi okrivljenog Veljka Belivuka istiniti, ali tužilaštvo bi u svakom slučaju moralo da proveri istinitost njegovog iskaza, smatraju sagovornici Danasa. Belivuk je juče pred Specijalnim sudom rekao da je spreman da sarađuje sa državom i da kaže sve o njegovim aktivnostima za koje ga je angažovala vlast na slučajevima Savamala, smrti Vladimira Cvijana i ubistva Olivera Ivanovića.

On se ponudio da bude svedok saradnik ukoliko svi optuženi iz njegove kriminalne grupe (njih 28) sem Marka Miljkovića i njega, budu pušteni na slobodu.

Advokat Viktor Gostiljac smatra da je ponuda neozbiljna jer veruje da okrivljeni Belivuk zna da postoji zakonska smetnja da dobije status svedoka saradnika. Naime, podseća naš sagovornik, zakon kaže da taj status ne može dobiti lice za koje postoji osnovana sumnja da je organizator organizovane kriminalne grupe, „što je, čini se ovde slučaj“.

– Ako bi tužilaštvo želelo da ga predloži za takvog svedoka, moralo bi da za organizatora označi drugog okrivljenog. Drugo, ovakvim sporazumom se ne može postići da ostali okrivljeni “budu pušteni”, kako se navodi da je okrivljeni izjavio. Ovaj institut se, inače, primenjuje kada se proceni da je značaj njegovog iskaza za otkrivanje i dokazivanje krivičnog dela, pretežniji od posledica krivičnog dela koje je učinio. Tako stoji stvar što se tiče prava. Šire posmatrano, čini se jako mogućim da Belivuk ima saznanja o mnogim nerešenim slučajevima koji su imali pažnju javnosti – ukazuje Gostiljac.

Prema njegovom mišljenju, Belivuk sada šalje određene poruke i pokušava da trguje sa informacijama kako bi poboljšao svoj težak položaj.

– To može biti vrlo neprijatno za učesnike tih događaja koji su, eventualno, ostali u senci. Međutim, do sada se nije dešavalo da okrivljeni sa optuženičke klupe uspe da dovede u nezgodan položaj onoga koji ga je na tu klupu smestio. Prosto, kada ste u takvom položaju, manje vam se veruje. To, opet, ne smeta da se tužilaštvo zainteresuje i istraži svaku tvrdnju kojih će, svakako, biti u daljem toku postupka. Poznavajući naše tužilaštvo, ko god bude bio prozvan, može biti spokojan, jer se ništa neće istraživati. I u ovom slučaju, sudnica postaje politička pozornica sa koje će svako uzimati ono što mu odgovara i tumačiti u svoju korist – ističe Gostiljac.

On dodaje da će od spremnosti samih učesnika postupka da se izdignu iznad spekulacija i pritiska javnosti zavisiti i kvalitet sudske presude.

– Što se poligrafa tiče, jasno je da on ima izvesnu upotrebnu vrednost za policiju, a kod nas, i za širu, političku upotrebu. Za sud nema nikakvu. Time se otvoreno manipuliše i neupućenima se predstavlja kao kakva magijska sprava posle koje suđenje nije ni potrebno. I u ovom slučaju, bilo bi neozbiljno da se poziva na poligraf a naročito neozbiljno kada bi se tome podvrgao predsednik države. U svakom slučaju, ne znam da li je Belivuk bio na poligrafu i nije mi to važno. Ako nije, odgovor treba da daju oni koji se na poligraf stalno pozivaju – zaključuje Gostiljac.

Advokat Ivan Ninić, koji se najviše zalagao za rasvetljavanje smrti advokata i funkcionera SNS Vladimira Cvijana, ocenjuje za Danas da se za sada ne može pouzdano zaključiti da li je spominjanje smrti Cvijana i Olivera Ivanovića samo blef optuženog Belivuka koji je želeo da svoje prvo pojavljivanje u sudnici iskoristi za skretanje pažnje javnosti ili je na taj način želeo ponovo da testira svoj ucenjivački kapacitet u odnosu na aktuelnu vlast, „baš onako kao što su on i Miljković više puta činili prilikom saslušanja pred tužiocem“.

– Sve što bi optuženi u svojim iskazima eventualno rekli o Cvijanu, Ivanoviću i Savamali, niti će dovesti do dopune istrage, niti do proširenja ove optužnice. Belivuku je jasno da formalno-pravno, pa čak ni politički, ne može da izdejstvuju status svedoka saradnika, ali može da napravi štetu dojučerašnjim saborcima i tzv. „glavnom šefu“ čiji identitet tužilaštvo nije istraživalo – naglašava Ninić za Danas.

Naš sagovornik dodaje da je moguće da je zbog toga Belivuk pred tužiocem, u svom poslednjem iskazu, citirao onu narodnu „Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje“.

– Svakako ostaje misterija da li će i kada Belivuk i Milljković uopšte izaći sa konkretnim dokazima, jer ne treba zaboraviti da je u svom prvom iskazu Belivuk nagovestio da poseduje audio i video materijal, koji će kasnije upotrebiti u korist svoje odbrane. Potom je i predsednik države nešto mistično govorio o famoznim satovima koji sve snimaju. Međutim, ništa se od tih snimaka nije pojavilo, pa ostaje da vidimo da li snimci uopšte postoje ili će eventualno biti predmet trgovine – ukazuje Ninić.

On dodaje da Belivuk i Miljković od momenta hapšenja zagovaraju tezu da su formirani kao navijačka grupa da bi obavljali prljave poslove za vlast i navode više stranačkih „projekata“ i državnih funkcionera sa kojima su bili u kontaktu, ali je tužilaštvo sve te tvrdnje ignorisalo.

– Spominju konkretna imena, događaje i prete da će tek detaljnije pričati o svim ručkovima, večerama, poklonima i akcijama koje su radili za vlast, a iz kojih proizilaze kao poseldica teška krivična dela. Ne samo da to nije ispitano, već je prijava protiv Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina odbačena bez saslušanja, dok veštačena komunikacija između Belivuka i pripadnika žandarmerije Nenada Vučkovića nije predmet optužnice – ističe Ninić.

Podsetimo, pripremno ročište pred Specijalnim sudom juče je odloženo, a Veljko Belivuk se ponudio da bude svedok saradnik u slučajevima za ubistvo Olivera Ivanovića, smrti Vladimira Cvijana i rušenja u Savamali.

Vođa organizovane kriminalne grupe, optužen za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, rekao je da je spreman da svedoči u vezi sa navedenim slučajevima kao svedok saradnik, ukoliko svi članovi njegove grupe, sem njega i Marka Miljkovića, budu pušteni na slobodu.

„Ukoliko pristanete da pustite sve, a mene i Marka Miljkovića ostavite u pritvoru, nudim se za svedoka saradnika u slučajevima za Savamalu, Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana“, rekao je Belivuk u zgradi Specijalnog suda, saznaje Danas.

On je ranije u iskazu u tužilaštvu rekao da je mnoge poslove radio za državu, uključujući i rušenje u Savamali, i da je spreman da o tome govori.

Vuletić: I Vučića i Belivuka na poligraf

Vladimir Vuletić, profesor prava i predsednik pokreta Crno na belo, kaže za Danas da bi u aktuelnom slučaju, gde se vođa ozloglašene kriminalne grupe Veljko Belivuk ponudio za svedoka saradnika, najbolje bilo da i on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odu na poligraf.

– Veljko Belivuk je nasledio grupu koju je ranije predvodio Sale Mutavi. Tu grupu je svojevremeno u Partizanu instalirao generalni sekretar tadašnje vlade koju je predvodio Aleksandar Vučić. Ovo je idealna situacija da se podsetimo kako je predsednik Vučić govorio da je, kada su prve informacije o vezi Belivuka i državnih struktura isplivale u medijima, spreman da ide na polograf povodom optužbi – ukazuje Vuletić. On podeća da se u vezi toga, Vučić nikada nije pojavio na poligrafu.

– Evo predloga – neka tužilaštvo ispita Veljka Belivuka na navedene okolnosti, a onda i Vučića, na iste okolnosti. Evo prilike da se to veliko sredstvo, poligraf, upotrebi i da vidimo ko blefira a ko govori istinu. Moj predlog je, i jedni i drugi na poligraf – poručuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari