Jako nevreme je pogodilo Beograd.Ilustracija foto Miloš Tešić/ATAImages

Drugi put ovog meseca jako i razorno nevreme je pogodilo Beograd, napravilo veliku štetu i izazvalo poplave, kolovozi su bili pod vodom a drveće prelomljeno. Gradonačelnik Aleksandar Šapić je apelovao na Beograđane da u ovakvim situacijam ne izlaze iz svojih domova.

„Imajući u vidu da je kroz upozorenje najavljeno između 30 i 50 litara padavina u kratkom vremenakom periodu na širem području Grada Beograda uz pojavu vetra olujne jačine i grada, apelujem da se građane pripreme u skladu sa upozorenjima i da ne izlaze napolje bez preke potrebe, jer se nevreme očekuje u popodnevnim časovima i trajaće više sati“, naveo je Šapić u pisanoj izjavi neposredno posle olujnog nevremena.

Miloš Vučković iz Udruženja građana „Naša mesna zajednica“, kaže za Danas da gradonačelnik govori stvari koje su očigledne i zdravorazumske dok sa druge strane ništa ne radi po pitanju ospsobljavanja grada za podnošenje ovako jakih vremenskih nepogoda.

„Svaki put kada se desi veliko nevreme mi se nalazimo u situaciji da su Javna komunalna preduzeća nespremna da reaguju na isto. Postoji puno mesta gde nastaju poplave jer su zapušeni slivnici koje treba da održava JKP Beogradski vodovod. Problemi sa klimom postaju sve češći a mi osim obećanja gradonačelnika ne vidimo nikakve promene“,  kaže Vučković.

On je dodao i da sve beogradske opštine imaju formirane štabove civilne zaštite koji bi trebalo da pomognu građanima u slučajevima ovako ekstremnog i opasnog vremena.

„To je ono što smatram da je najbitnije, da zapravo ti štabovi civilne zaštite bi trebalo da počnu da rade i da bi to bilo u javnom interesu i u korist građana. Ti štabovi postoje, formirani su ali ne deluju“, ističe je Vučković.

Novinar i jedan od urednika Njuz.net-a Marko Dražić duhovito komentariše Šapićev apel građanima da ostanu kućama kad se napolju sprema nevreme?

„Šapićevo upozorenje možda na prvi pogled čudno deluje, ali ono zapravo objašnjava njegovo ponašanje proteklih godina. Sada je jasno zašto je onoliko širio svoju kuću na Bežanijskoj kosi, zašto ju je podizao i u širini i visinu bez ikakvih dozvola – znao je da će uslediti poplave jer su ljudi koji vode grad nesposobni da to na bilo koji način spreče, a kad već svi moramo da ostanemo kod kuće, mnogo je bolje da ostanemo u kućama koje su baš, baš velike“, našalio se Dražić.

Novinar, glumac i jedan od autora emisije Marka Žvaka kaže da od Šapića ne može da očekuje „smislene izjave“ zbog određenih postupaka koji su do sada obeležili njegov mandat gradonačelnika.

„Aleksandar Šapić je čovek koji je položio venac pred Starim dvorom, dakle pred zdanjem u kome on kao gradonačelnik predsedava ovim gradom, a nije mu palo na pamet da ode pred školu „Vladislav Ribnikar“ gde se dogodila užasna tragedija. To sve govori o njemu, ne očekujem od njega da daje bilo kakve simslene izjave“, rekao je Čavić.

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta smatra da javni funkcioneri u Beogradu proteklih godina nisu pokazali interesovanje da zaštite imovinu i živote svojih građana.

„Prethodnih godina javni funkcioneri su nas ubeđivali da su se poplave desile zbog hiljadugodišnjih kiša, onda su govorili da je u pitanju božija volja, a u stvari nikada nisu ni želeli niti radili da se zaštite životi i imovina građana i očuva i unapredi priroda, već su samo gledali svoj interes“, priča Veselinović.

On smatra i da je potrebno ozbiljnije pristupiti analizi štete i posledica nevremna.

„Umesto da se posle svakog nevremena evidentiraju kritične tačke, procene greške i identifikuju slabosti u sistemu kako bi se na osnovu toga u budućnosti unapredilo postupanje i smanjile štete i posledice, mi smo dobili spinovanja funkcionera i nastavak javašluka i nemara koji odnosi živote“, zaključio je Veselinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari