Grad ispoštovao medijske projekte 1

Tročlana delegacija OEBS-a, Odeljenja za medije, posetila je Šabac. Delegaciju je primio gradonačelnik Nebojša Zelenović, a o radu i problemima lokalnih medija razgovarali su sa redakcijom RTV Šabac i „Podrinskih“.

S obzirom da je sloboda mišljenja, govora i medija osnovni postulat i vrednost demokratije, tom temom se posebno bavi i Misija OEBS-a u Srbiji sa centralom u Beču. Doskorašnji izvestilac OEBS-a Dunja Mijatović ukazivala je na brojne primere gušenja medijskih sloboda u Srbiji, i imala niz nesuglasica sa aktuelnim režimom, a sve primedbe medija i novinara mogu se upućivati na adresu Misije OEBS-a u Beogradu. Direktor „Podrinskih“ Ivan Kovačević ukazao je na dugu i slobodarsku tradiciju ovog lista, počevši od prvih privatnih novina „Zaslon“ , osnovane 1990, koje su posle 11 brojeva zabranjene. Takođe u redakciji ovih novina su prepoznatljivi autori iz burnih i medijski krajnje nepovoljnih devedesetih godina: Hanibal Kovač, tada dopisnik „Slobodne Evrope“, „Dnevnog telegrafa“; Dragan Karalazić, dopisnik „Dojče Velea“; Dragan Eraković, dopisnik „Danasa“… Pritisci na „Podrinske“ potiču sa svih strana, a posebno iz kuhinje SNS. Tako se desilo da su ovdašnji finansijski inspektori dobili nalog da obavezno kazne ovaj list, u tome su imali i podršku prekršajnog suda, a posebno više instance, jer je apelacioni sud prvobitnu kaznu gotovo udesetostručio. Desilo se i da na prijavi na republički konkurs za finansiranje medijskih projekata „Podrinske“ budu odbijene s obrazloženjem da nisu registrovane, a pre tri godine „Podrinske“ su realizovale republički projekat u vrednosti od 600.000 dinara. Gradska uprava Šapca jedna je retkih samouprava gde poštuju pravila o finansiranju medijskih projekata, sa relevantnim članovima komisije. Međutim, ocenio je Kovačević, pokazalo se da vlast koristi ove projekte za pranje para, da se njima namiruju portali i neki tobož mediji osnovani neposredno pre konkursa. Glavni urednik „Podrinskih“ Hanibal Kovač istakao je kao osnovni moto da ne postoji nikakva zabrana u listu „jer se čitavog života borimo protiv cenzure“, i da se objavljuju sadržaji sa proverenim činjenicama. Posebno značajan segment je prisutnost „Podrinskih“ u elektronskim oblicima tako da po zvaničnim izveštajima Gugla šabački nedeljnik je po posećenosti iza „Blica“ i „Kurira“.

Gordana Janković, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a, ukazala je na pogubne posledice primene i zloupotrebe finansiranja medijskih projekata, i da je jedan od načina da se mediji pomognu – udruživanje lokalnih medija. Postoji mogućnost da se određeni sadržaji lokalnih medija objedine, a tu je i spremnost da se učine značajni koraci na osavremenjavanju i korišćenju elektronske prezentacije. Takođe je ponudila punu pomoć kada se radi o organizovanju stručnih tribina kao i gostovanjima predstavnika OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari