Grad Kragujevac ulaže u energetsku sanaciju škole „Mirko Jovanović” 1Foto: Grad Kragujevac

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima, obišao je danas OŠ „Mirko Jovanović” u kojoj se realizuje projekat energetske sanacije. Energetska sanacija ove škole je četvrti projekat koji grad Kragujevac realizuje u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Investicija u sanaciju ove škole u naselju Aerodrom je 79.000.000 dinara, od čega grad ulaže 59.000.000 dinara, a država 20miliona. U školi „Mirko Jovanović” se radi izolacija spoljne fasade, zamena stolarije i zamena svih sijaličnih mesta sa novim led svetlima.

Do sada je u projekte energetske sanacije školskih objekata na području Kragujevca „Radoje Domanović”, „Stanislav Sremčević” i „Prota Stevan Popović” u Čumiću, uloženo je oko 180.000.000 dinara.

– Zahvaljujući ovim projektima smanjićemo emitovanje ugljen dioksida u atmosferu, računi za utrošenu toplotnu i električnu energiju biće niži, a naša deca i prosvetni radnici imaće značajno kvalitetnije uslove za rad, izjavio je gradonačelnik Dašić.

Prema rečima Ane Radojević, energetskog menadžera grada Kragujevca, podizanje energetske efikasnosti nije samo pitanje uštede već pitanje razvoja, kvalitetnijeg života i rasta životnog standarda.

– Kada je reč o uštedama, jedan od primera je OŠ „Stanislav Sremčević” koja godišnje uštedi pet miliona dinara na troškovima grejanja. Ušteda na električnoj energiji, zahvaljujući zameni postojećih sijalica led svetiljkama bude i do 50 posto. U školi u Čumiću koja se do sada grejala na električnu energiju, a sada se greje na pelet, potrošnja električne energije je čak četiri puta smanjena, istakla je ona.

Grad Kragujevac ulaže u energetsku sanaciju škole „Mirko Jovanović” 2
Foto: Grad Kragujevac

Po njoj drugi aspekt ove priče, ne manje važan – je bolji komfor učenika i nastavnika koji rade u ovim školama.

– To je oko 3.000 učenika i 300 nastavnika u sve četiri škole, za koje smo u proteklih pet godina obezbedili bolje uslove za rad, podsetila je Ana Radojević.

Škola „Mirko Jovanović”, jedna je od najvećih škola u Kragujevcu i ove ove godine obeležava četiri decenije postojanja. Prema rečima direktora škole, Nenada Milovanovića, ovo je jedna od najvećih investicija u istoriji ove škole. Nedavno je završena i kompletna sanacija mokrih čvorova za šta je grad izdvojio 13,5 miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari