Grad Beograd ne odustaje od naplate gradskog prevoza 1Foto: Miroslav Dragojević

Iako beogradska vlast uporno ponavlja kako radi sve da bi olakšala život u vanrednom stanju, građani su neprijatno iznenađeni činjenicom da se ne odustaje od naplate javnog gradskog prevoza.

Naime, Sekretarijat za javni prevoz Beograda je od 21. marta do daljeg, ukinuo sve polaske na svim linijama javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza i sve polaske na svim linijama BG voza, u skladu sa odlukom Vlade Srbije o ukidanju javnog prevoza na teritoriji Srbije.

Od 23. marta građani koji imaju radnu obavezu i radni nalog mogu da se kreću i u vanrednom stanju, mogu da koriste posebne linije gradskog prevoza.

Međutim, prilikom ulaska u vozila građani su u obavezi da pokažu, osim radne obaveze i radnog naloga, i bus plus povlastice. Sagovornici Danasa smatraju da je to nedopustivo u vanrednom stanju.

– Nažalost, to je tačno. Čak i pod ovakvim okolnostima, gradske vlasti šalju bus plus kontrolore da proveravaju ljude. Mislim da je to neprimereno, budući da javni prevoz uglavnom koriste esencijalni radnici koji trenutno ovu zemlju drže na nogama. Za vreme vanrednog stanja ne bi trebalo slati bus plus kontrolore, dovoljno je samo proveriti da li putnici imaju radnu dozvolu, odnosno nalog – kaže Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe „Savez za Srbiju“ u Skupštini Beograda.

Sličnog je mišljenja i Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda „Građanski demokratski forum“.

– U vanrednom stanju sve je vanredno pa i gradski saobraćaj ne funkcioniše kao kada je stanje redovno. Potpuno je besmisleno da se ljudima koji imaju radnu obavezu traže bilo kakve karte jer oni rade da bi život koliko toliko bio normalan. Apsolutno bi bilo neprimereno da kontrolori rade i pregledaju bus plus karte jer se time povećava broj oni koji ulaze u rizične kontakte – kaže Veljanovski.

Građani takođe negoduju zbog ovakve odluke nadležnih u Beogradu.

– Nije u redu da nas ovako proveravaju. Mi smo dovoljno odgovorni prema državi, poslodavcu pa i prema sebi, samim tim što poštujemo svoju radnu obavezu u vanrednom stanju, i odlazimo da radimo. Mislim da je samo prisustvo kontrolora u ovakvoj situaciji ponižavajuće – objašnjava V. V, jedan od naših sugrađana.

Ipak, gradske vlasti ne odustaju od svoje oduke.

– Uspostavljene su vanredne linije gradskog prevoza koje će moći da koriste građani sa posebnim dozvolama za rad i sa bus plus karticom – izjavio je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda. Prema njegovim rečima, na sajtu Gradskog saobraćajnog preduzeća objavljen je red vožnje koridorskih linija koje će prevoziti zaposlene u Beogradu koji imaju radnu obavezu tokom vanrednog stanja izazvanog širenjem korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari