Građani Beograda i Novog Sada odali poštu Navaljnom 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nekoliko stotina građana odalo je večeras poštu vodećem ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod Ambasade Rusije u Beogradu.

Građani Beograda, kao i Novog Sada, odazvali su se na poziv porodice Navaljnog i njegovih prijatelja i saradnika da večeras u 19.00 dođu kod memorijala postavljenih u njegovu čast širom sveta.

Memorijal se u Beogradu nalazi kod Ambasade Rusije, gde su se u tišini okupili građani, među kojima su i državljani Rusije koji žive u glavnom gradu Srbije.

Na skup ispred Ambasade Rusije pozvala je nevladina organizacija Rusko demokratsko društvo, koja okuplja protivnike predsednika Rusije Vladimira Putina i ruske invazije na Ukrajinu.

Predstavnik Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin izjavio je da se „zaostavština ruskog opozicionara – mladi, slobodni ljudi“, večeras nalazi ispred Ambasade Rusije u Beogradu i na memorijalima širom sveta.

„Zaostavština Alekseja Navaljnog je večeras pred vama. To su mladi, slobodni ljudi koji su budućnost Rusije. Neki od njih su primorani da skitaju po svetu, kao mi ovde, dok je deo njih još zatočen u Rusiji. Ali mi verujemo da će ova, ovakva Rusija pobediti. Putin je ubica i goreće u paklu, a ime Alekseja Navaljnog nosiće i krasiti mnoge ulice, trgove, aerodrome“, rekao je Nikitin za televiziju N1.

Naveo je da u ovom trenutku postoji više od 10 slučajeva oduzimanja ili neprodužavanja boravka Rusima u Srbiji, i dodao da je reč o ljudima koji su podržavali i podržavaju Navaljnog i koje vlast smatra „bezbednosnim rizikom po Srbiju“.

Komemorativni skup kod Ambasade Rusije u Beogradu, na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi, održan je i 16. februara, kada su ruske vlasti saopštile da je Navaljni umro u kaznenoj koloniji u Sibiru, gde je nedavno premešten.

Cveće u čast Navaljnog, koji je u trenutku smrti imao 47 godina, građani su položili i 21. februara ispred Ambasade Rusije u Beogradu i na trgu u centru Novog Sada.

Navaljni je danas sahranjen u Moskvi, u prisustvu više hiljada građana, koji su, između ostalog, skandirali „Nisi se plašio, ne plašimo se ni mi“, „Nećemo te zaboraviti“, „Rusija će biti slobodna“, „Rusija bez Putina“, „Ne ratu“.

Kovčeg sa telom Navaljnog položen je u grob u 14.00 po centralnoevropskom vremenu, uz zvuk pesme „My way“ Frenka Sinatre i muziku iz filma „Terminator 2“, za koji je govorio da je „najbolji film svih vremena“.

Porodica i saradnici Navaljnog, kao i brojni zvaničnici zapadnih zemalja, optužili su za njegovu smrt vlasti Rusije i Putina, koje tvrde da je opozicionar umro prirodnom smrću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari