Građani dela Zaječara žive kao u rezervatu: Do glavne ulice isprečila se jaruga, prave mostove da bi izašli iz kuća 1Foto: M.S. / Danas

Godinama stanari ulice 14. Srpske udarne brigade u Zaječaru imaju problema sa prilazom do kuće, kao i sa kanalizacijom. Izmenom detaljnog urbanistčkog plana, ne mogu da naprave most preko jaruge koja ih deli od ulice.

Kako kažu za Danas, jedini način da dođu do kuće, jeste preko improvizovanog mosta, koji su sami napravili, ali gradske vlasti prete rušenjem mostića.

Jasmina Predić, jedna od stanarki tog dela grada, kaže za Danas da nam se obratila zbog problema koji ima godinama, a rešenje se ne nazire.

Sve se usložnilo, kako ona kaže, nakon promene urbanističkog plana.

Građani dela Zaječara žive kao u rezervatu: Do glavne ulice isprečila se jaruga, prave mostove da bi izašli iz kuća 2
Foto: M.S. / Danas

“Naš problem je prilaz dvorištu sa glavnog puta, kao i kanalizacija koju nemamo. Kuću smo sagradili šesdesetih godina prošlog veka, i od tada nemamo kanalizaciju, niti prilazak dvorištu. Jedino što imamo su voda i struja”, kaže naša sagovornica.

Jaruga ispred kapije je duboka dva metra, i jedini put do kuće je improvizovani mostić preko nje. Problem, međutim, nastaje kada parkiraju automobil ispred jaruge.

“Jaruga smrdi, puna je smeća, i niko je nikada ne čisti. Problem je što automobile ne možemo da parkiramo u svom dvorištu, već moramo ispred jaruge, a onda nam komunalna milicija piše kazne za zauzimanje javne površine”, objašnjava Jasmina.

Građani dela Zaječara žive kao u rezervatu: Do glavne ulice isprečila se jaruga, prave mostove da bi izašli iz kuća 3
Foto: M.S. / Danas

Prema njenim rečima, zbog toga što nemaju kanalizaciju, septičke jame bile su im jedino rešenje. Ali, one se svakodnevno pune.

“U Zaječaru nema ko da isprazni septičku jamu. Jednu smo već zatrpali, a sada u dvorištu kopamo nove, pošto drugog rešenja nemamo. Takođe, nedležni su betonirali delove te jaruge, otkad su nam se pojavile podzemne vode”, kaže ona.

Kako Jasmina dodaje, žalili su se gradu, urbanizmu, inspekcijama, ali nikada do sada nisu dobili odgovor na postavljena pitanja.

“Nakon priloga na jednoj televiziji, zvali su me juče i kazali da će problem rešiti za desetak dana, i prilaz do kuće, ali i problem sa kanalizacijom. Ne znam da li će to da ispune, ali ako ne urade, idem do kraja. Samo da kažem da je moja majka povredila nogu kada je prelazila preko ovog mostića. Iz urbanizma su n am ranije kazali da dozvole za izgradnju stoje oko 2.000 evra, i još 2.500 je potrebno da platimo majstore. Mi taj novac nemamo. Pošto su plan regulacije promenili, neka nam to urade o svom trošku”, objašnjava naša sagovornica.

Građani dela Zaječara žive kao u rezervatu: Do glavne ulice isprečila se jaruga, prave mostove da bi izašli iz kuća 4
Foto: M.S. / Danas

Pored Jasmine, iste i slične problem imaju i drugi stanari pomenute ulice. Svetlana Ristić ima problem, pošto i od nje zahtevaju da ukloni mostić koji je godinama jedina veza do glavne ulice.

“Obećavali su godinama, da će rešiti problem i sa prilazima do kuća, ali i da će srediti trotoar i ulicu, ali od tog obećanja nema ništa. Pred svake izbore obećavaju, a onda ništa ne urade”, kaže Svetlana.

Simić Slađanku muče iste muke, kao i njene komšije. Dotrajali improvizovani most je rizik prilikom svakog prolaska. Strahuje za malu decu da se ne povrede.

Građani dela Zaječara žive kao u rezervatu: Do glavne ulice isprečila se jaruga, prave mostove da bi izašli iz kuća 5
Foto: M.S. / Danas

“Naš problem je most, pošto nemamo prilaz glavnoj ulici. Jarugu ne čiste, a mi kanalizaciju nemamo. Komšika je počela da pravi most, ali su joj to srušili. Šta onda ja da radim i od koga da tražim dozvolu“, pita naša sagovornica i dodaje:

“Ne daju nam da napravimo most, pošto je ovo glavna ulica. Mi ih pitamo kako da onda dođemo do kuće, a oni ne odgovaraju ili kažu možete preko jaruge. Jednom su i meni sklonili ovaj mostić, ali ja sam opet postavila, pošto drugačije iz kuće ne možemo da izađemo”.

Ona dodaje da su za izbore obećavali kule i gradove, ali nakon izbora ništa nije urađeno.

Građani dela Zaječara žive kao u rezervatu: Do glavne ulice isprečila se jaruga, prave mostove da bi izašli iz kuća 6
Foto: M.S. / Danas

“Obećavali su sređivanje ulice, jaruge, ali kao što vidite, izbori su prošli, obećanja ostala, kao i naše muke koje godinama imamo”, ističe Slađanka.

Novinar Danasa uputio je pitanja u vezi sa situacijom u ovom delu Zaječara gradonačelniku Bošku Ničiću, ali do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari