Građani odlučuju kao u Švajcarskoj 1Foto: Grad Šabac

Šabac je jedini grad u Srbiji u kome građani odlučuju o novcu koji se prikupi od poreza na imovinu u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama.

To je više od polovine stanovništva, oko 60.000 građana, koji se u svojim mesnim zajednicama opredeljuju na koji će način novac biti utrošen. Uglavnom je to uređenje domova kulture, izgradnja ambulanti, obnova crkve i grobalja, asfaltiranje puteva, a tu su i škole kao i igrališta.

– U Šapcu nema demagogije, ovo nije samoupravljanje jer nema Centralnog komiteta ni predsednika, građani odlučuju ali i predlažu, kao što to rade u Švajcarskoj. Finansijska autonomija i samostalnost odlučivanja će omogućiti stanovnicima mesnih zajednica da na jedan potpuno nov i sveobuhvatan način odrede prioritete i njihovu realizaciju, stvarajući uslove za jačanje lokalne infrastrukture, rešavanje socijalnih problema, poboljšanje obrazovanja, kulture i ukupnog socijalno-ekonomskog prosperiteta. Istinski verujem u demokratiju, a ovo je njena suština, kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Ova odluka Gradske skupštine dobila je puno priznanje građana, jer otkad se primenjuje tri puta je povećano plaćanje poreza na imovinu u seoskim mesnim zajednicama. Pored toga građani na gradskom području takođe se izjašnjavaju o najznačajnijim projektima koji će se finansirati iz budžeta. Prošle godine o participativnom budžetiranju izjasnilo se osam hiljada građana. Inače, ukupan budžet grada je oko 3,5 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari