Građani Srbije nastavljaju podršku akciji Bukom protiv diktature (VIDEO) 1

Pozivu Inicijative „Ne davimo Beograd“ i Građanskog fronta, da naprave „buku protiv diktature“, nakon aplauza za medicinske radnike i ove večeri odazvali su se građani Beograda i Srbije.

Stanovnici Novog Beograda, Čukarce, Vračara, Savskog venca, Rakovice i drugih delova Beograda i Srbije večeras su se ponovo lupanjem u šerpe, pištaljkama i petardama pridružili akciji #DigniGlas#BukomProtivDiktature.

Ideja za iskazivanje bunta na ovaj način počela je 26. aprila i traje već šesti dan. Lupanjem u posuđe, pištaljkama, navijačkim trubama ili emitujući muziku sa balkona i prozora, građani iz večeri u veče izražavaju protest protiv aktuelne vlasti i, kako su ocenili organizatori, odbijaju da budu „podanici u diktaturi“.

U zemunskom naselju Gornja varoš večeras je najglasniija buka varjača i šerpi, stanovci Karaburme su još masovnije izašli na terase, balkone i prozore, a na području centralnog dela Savskog venca najuporniji su bili stanari duž Sarejevske i okolnih ulica, te Birčaninove i Resavske. Bilo je bučno i u Starom gradu, naročito u pojedinim kvartovima Dorćola, a buka je iz večeri u veče sve glasnija i na Vračaru.

Novosađani su tokom dana na Vajber grupama i na Tviteru pozivali sugrađane da večeras tokom akcije „Bukom protiv diktature“ podrže i svoju sugrađanku Anu Lalić, novinarku portala Nova.rs, koja je počtkom aprila uhapšena pod optužbom da je tekstom o nedostataku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine širila paniku i narušila ugled te zdravstvene ustanove.

Prema navodima Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), „nekoliko predsednika skupština stanara u Novom Sadu odbilo je da pusti na krovove zgrada nepoznate osobe koje su htele da iskažu podršku Vladi Srbije i predsedniku Srbije paljenjem baklji i vatrometa i puštanjem političkih parola sa razglasa“.

Kosjerić sve bučniji

I u Kosjeriću su, baš kao i prethodnih večeri, građani i građanke nastavili da prave buku sa svojih prozora i terasa protiv diktature Aleksandra Vučića.

Udaranje u šerpe i lonce i zviždanje obeležili su još jedan protest u 20.05h, a najača buka se čula u centru Kosjerića. Ni ovo veče nije prošlo bez muzike, sa zvučnika su se orile pesme „Bella Ciao“, „Aj Karmela“ Darka Rundeka, Ima nas od Goblina…

Čini se da Kosjerci iz večeri u veče sve jače izkazuju svoje nezadovoljstvo, pa je tako i večeras galama odzvanjala ovim gradićem kao zahtev za slobodnom Srbijom, ali i kao podrška radnicima i radnicama povodom 1. maja. Podsetimo da je Srpska napredna stranka na vlasti i u Kosjeriću.

Građani Zaječara nastavljaju podršku akciji Bukom protiv diktature

Nezadovoljni građani Zaječara i ove večeri iskazali nezadovoljstvo. Bučno je bilo u gotovo svim krajevima grada na Timoku, prenosi Glas Zaječara.

Zaječarci su i večeras sa terasa i prozora iskazali nezadovoljstvo trenutnom situacijom u zemlji. Pored stanara stambenih zgrada, buka se čula iz ulica, kao i kuća.

Večeras se buka čula iz naselja „Kraljevica“, „Vlačić“, „Kotlujevac“, „Centar“, kao i iz mnogih kuća.

U Nišu i večeras buka i bakljada

Nišlije su i večeras lupanjem u šerpe, bacanjem petardi i zviždanjem pištaljkama podržali akciju „Digni glas: Bukom protiv diktature“.

Buke je bilo u svim delovima grada, a prednjačili su stanari višespratnica na bulevarima.

Aktivisti i pristalice Srpske napredne stranke i večeras su organizovali bakljadu.

Više od 30, uglavnom mlađih muškaraca, bilo je okupljeno zbog bakljade kod višespratnica na uglu Rudničke i ulice Čarnojevića u opštini Palilula, a prema tvrdnjama stanara okolnih zgrada nije bilo ni jedne patrole policije koja bi proverila da li imaju dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa.

Užice: Šesto veče buke protiv režima

I večeras su Užičani, šesti put zaredom od početka akcije „Bukom protiv diktature“, iskazali protest protiv režima u Srbiji.

Video: N.Kovačević

Sa svojih terasa i balkona, od 20.05 časova, stvarali su višeminutnu buku zviždanjem u pištalje i trubice i udaranjem o šerpe, oglašavali se petardama i „topovskim udarima“.

„Kontrabuka“ naprednjaka i pristalica vlasti nije se čula večeras, bar ne u centru grada. 

I večeras su građani Kragujevca lupali u šerpe protiv diktature

Veliki broj građana u naseljima širom Kragujevca i večeras se u 20.05 pridružio akciji „Svaki dan digni glas: Bukom protiv diktature“.

Kiša i hladnije vreme nisu omeli Kragujevčane da izađu na prozore, terase, balkone ili u svoja dvorišta i da lupaju u šerpe, lonce i tegle, zvižde, duvaju u pištaljke i trube, ali i glasno puštaju muziku.

Buka je, kao i prethodnih večeri trajala nekoliko minuta.

U Čačku i aplauzi i buka i paljenje baklji

U Čačku je posle aplauza za zdravstvene radnike, u 20.05 počela buka koju su pravili pojedini građani u okviru akcije „Digni glas: Bukom protiv diktature“.

Oni su pravili buku udarajući u šerpe, duvajući u pištaljke, trube, bacajući petarde i puštajući glasnu muziku sa prozora i terasa.

Buka se čula u centru grada i u prigradskim naseljima.

Pola sata kasnije, oko 20.30 časova na više lokacija u Čačku paljene su baklje na terasama i prozorima, a čulo se i skandiranje protiv lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Prema pisanju lokalnih medija i u Gornjem Milanovcu gradajani su sa prozora i terasa pravili buku, nakon aplauza zdravstvenim radnicima.

Gornjomilanovčani su lupali u šerpe, zviždali, bacali petarde i tako podržali akciju „Digni glas: Bukom protiv diktature“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari