Građanin Dragan Marić tužio premijera 1Porušeni objekti u Hercegovaćkoj ulici Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Dragan Marić iz Beograda tužio je predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i traži da mu se zbog, kako kaže, neistina koje je izneo o rušenju objekata u beogradskoj četvrti Savamala, isplati iznos od 20 miliona dinara na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede dostojanstva.

Tužbu Višem sudu u Beogradu Marić je uputio zato što je, kako je u podnesku naveo, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić više puta iznosio neistine da su u centralnobeogradskoj četvrti Savamala u noći vanrednih parlamentarnih izbora 25. aprila 2016. godine, srušene „tri ilegalne barake“, piše Radio Slobodna Evropa.

Nije, pojašnjava, tužio Vučića kao građanina, nego kao šefa Vlade.

„U poslednja tri meseca u svim svojim javnim obraćanjima on kaže – zašto ovolika buka, uka, hajka, zbog tri porušene ilegalne barake. To je ta gnusna laž, to je spinovanje“, rekao je Marić.

Ne radi se o tri ilegalne barake već o zakonito zidanim objektima, ukazao je Marić, navodeći u razgovoru za RSE primer kompanije koja je ogromni bespravno srušeni objekat stekla pre nekoliko godina na potpuno zakonit način.

„Navodim primer firme `Iskra d.o.o.`, koja je imala 1.057 kvadratnih metara zidanog prostora. Dakle, to je legalni objekat koji je ranije pripadao državnoj firmi koja je kupljena na aukciji i koja je bila uvedena u katastarske knjige“, rekao je Marić.

„Jedan od mojih predloga u tužbi je“, ističe Marić, „da Sud naloži službi katastra opštine Savski venac da dostavi sve listove nepokretnosti, ne samo za objekat `Iskre` nego i za sve porušene objekte, da bi Sud mogao da ustanovi koji su to sve legalne nepokretnosti srušene“.

„Dakle, nisu u pitanju ilegalne barake“, podvlači Marić.

U izrazitom kontrapunktu u odnosu na Vučićevo minimizovanje rušenja u Savamali, Marić u tužbi ističe: „Sravnili su sa zemljom i u pepeo pretvorili jednu od najvećih civilizacijskih tekovina i svetinja: legalnu privatnu imovinu svojih građana.“

Uz bogatu dokumentaciju premijerovih ponovljenih iskaza o srušene „tri ilegalne barake“, on prilaže i krivičnu prijavu firme „Iskra d.o.o.“ podnetu 25. aprila prošle godine Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koja je, kaže, dokaz da „tri ilegalne barake“ predstavljaju neistine aktuelnog predsednika vlade.

„On ne govori to kao političar nego kao izabrani predstavnik naroda kojem su Ustav i zakoni poverili da bude nosilac javnog ovlašćenja, odnosno, da bude predsednik Vlade Republike Srbije. I on kao takav, koji je položio zakletvu pred poslanicima Narodne skupštine, mora da govori istinu i samo istinu“, obrazložio je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari