Građanska Vojvodina: Građani da iskažu otpor prema policijskoj torturi nad migrantima 1Foto: Shutterstock/Daniel Tadevosyan

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina je danas osudila „upotrebu policijske sile nad migrantima u prihvatnom centru u Somboru“ i pozvala građane da ne podlegnu ksenofobiji.

Ta koalicija je u saopštenju upozorila javnost da nasilje nad ljudima koji su bili prinuđeni da napuste domove zbog ratova ili nemaštine, odražava atmosferu u društvu u Srbiji i ukazala na odnos institucija prema slabijima i nezaštićenima.

Na snimku koji je na Instagram objavilo udruženje MVI (Medical Volonteers International Serbia) prikazano je kako uniformisani policajci batinaju dvojicu migranata palicom i nogama.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak policijskog batinanja migranta na graničnom prelazu Mali Zvornik, iz Srbije prema Bosni i Hercegovini.

„Policijska tortura nad migrantima odraz je frustracija društva u Srbiji u kojem dominira govor mržnje i netrpeljivosti prema drugačijima u bilo kom pogledu“, piše u saopštenju Građanske Vojvodine.

Ta koalicija je navela i da očekuje da Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije obavesti javnost o rezultatima istrage i merama protiv policajaca koji su, kako su dodali, „primenili brutalnu fizičku silu nad migrantima“.

„Građanski otpor prema takvom nehumanom postupanju državnih službenika jedina je brana i uspostavljanju ‘zakona batine’ u našem društvu“, ocenjuje se u saopštenju.

Koalicija je građane pozvala da iskažu solidarnost s ljudima koji traže pravo na normalan život.

Građansku Vojvodina čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari