Građanska Vojvodina: Zaustaviti progon Olivere Marjanović, ukinuti veronauku u školama 1Foto: Shutterstock

Koalicija NVO  Građanska Vojvodina putem saopštenja izražava solidarnost i aposolutnu podršku direktorki Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Sečnju Oliveri Marjanović.

Ovom prilikom zahteva od institucija da primene zakone, zaustave linč na nju i procesuiraju organizatore progona kojem je izložena zbog odluke da sveštenici ne mogu da budu deo programa za obeležavanje Dana Svetog Save u toj školi, jer, kako napominju, poštuje Ustavne odredbe i ne dozvoljava narušavanje principa sekulrane države.

„Pozivamo građane Vojvodine i cele Srbije da dignu glas protiv “lova na veštice” i stanu u zaštitiu Olivere Marjanović, jer borba za pravnu državu, protiv totalitarizma i srdenjovekovnog poimanja sveta jeste borba za svakog pojedinca i očuvanje osnovnih ljudskih prava. Očuvanje obrazovnog sistema jedini je put za opstanak društva koje je ogrezlo u kleronacionalističkim matricama i u kojem se svakodnevno urušavaju bazične etičke vrednosti“, navodi se u saopštenju.

Takođe pozivaju i sve nevladine organizacije i pojedince koji se bore za ljudska prava i slobodno društvo da pokrenu zajedničku inicijativu za ukidanje veronauke iz obrazovnog sistema, jer je, kako kažu, to obaveza svih prema budućim generacijama kojima se „nameće klerikalni i mitomanski svetonazor“.

„Upozoravamo da napadi na Oliveru Marjanović predstavljaju otvoreni pokušaj SPC da u potpunosti preuzme obrazovni sistem u zemlji, te podsećamo da je iz ove crkve već bilo pritisaka na direktore škola zbog nezadovoljstva klera odzivom učenika na nastavu veronauke. A aktuelne poruke državnih zvaničnika o tome da će crkva učestvovati u kreiranju takozvanog nacionalnog udžbenika ukazuju koliko se već odmaklo u nametanju opasnih retrogradnih procesa“, napisali su.

Osim toga dodaju da je odbrana Olivere Marjanović možda i poslednja prilika da se odbrane dostignute vrednosti civilizovanog društva od rike i “zakona” čopora.

„Građansku Vojvodina čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice“, zaključili su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari