Građanske inicijative: Ograđujemo se od predloženog Nacrta zakona o volontiranju 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Udruženje Građanske inicijative saopštilo je danas da se ograđuje od predloženog Nacrta zakona o volontiranju jer ne želi da daje legimitet fingiranom učešću civilnog društva u donošenju tog pravnog akta.

U otvorenom pismu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predsednici Vlade i članovima radne grupe za izradu Zakona o volontiranju, Građanske inicijative su navele da se, kao i većina drugih organizacija civilnog društva, koje su inicirale usvajanje važećeg Zakona o volontiranju, već deceniju zalažu za njegovu izmenu ili usvajanje novog.

„Od usvajanja i početka primene zakona smo iskazivali svoje nezadovoljstvo kako konkretnim rešenjima u zakonu, tako i samim konceptom od koga je zakonodavac pošao, tretirajući volontiranje, ne kao društvenu vrednost, već kao besplatan rad, uz dodatno prenormiranje, koje je volontiranje svelo na administrativni proces. Iz tog razloga smo iskazali interesovanje za učešće u Radnoj grupi za analizu efekata Zakona o volontiranju, kojoj je potom poveren zadatak izrade Nacrta novog zakona“, navedeno je u pismu.

Dodaje se da to udruženje „sa žaljenjem konstatuje da način, na koji je resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vodilo taj proces, dovodi u pitanje legitimitet Radne grupe i učešća civilnog društva u njoj“.

„Sastanci Radne grupe su zakazivani u nerealno kratkim rokovima, materijali za sastanke nisu dostavljani blagovremeno, što je onemogućavalo konstruktivnu diskusiju o predloženim rešenjima i svodilo rad na propisu na podnošenje pisanih priloga“, navelo je to Udruženje.

Dodaje se da je uz to, predsedavajuća predstavnica Ministarstva za rad na sastancima upućivala javne poruke da Nacrt zakona mora biti spreman u što kraćem roku“ i pored manjka konsenzusa članova o nekim ključnim pitanjima.

U pismu je navedeno da je nakon poslednjeg sastanka Radne grupe 29. novembra, koji je ostavio mnoga važna pitanja otvorena, članovima Radne grupe 6. decembra bez objašnjenja poslat Nacrt zakona o volontiranju u kome se nalaze rešenja o kojima nije bilo reči na prethodnim sastancima, i dat rok od 48 sati da se o njemu izjasne.

Nakon toga, kao je navedeno, aktuelni Nacrt zakona o volontiranju je dat na javnu raspravu bez sastanka na kome bi njeni članovi raspravljali o predloženim rešenjima.

Javna rasprava povodom Nacrta je potom, kako je istaknuto, raspisana za period novogodišnjih praznika, od 24. decembra do 13. januara, a obaveštenje o stručnom skupu na kome bi nova rešenja bila predstavljena javnosti je poslato u petak, za događaj čije je održavanje planirano odmah sledećeg ponedeljka.

„Navedeno stanje predstavlja samo jedan od mnogih pokazatelja toga kako se u Srbiji u procesu donošenja zakona prioritet daje brzini donošenja u odnosu na aktivnu i temeljnu raspravu o predloženim rešenjima“, navedeno je u pismu.

Na primeru, kako je navedeno, nedavno aktuelnih Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji se moglo videti kakve posledice može da ima donošenje zakona u netransparentnom i neparticipativnom procesu.

„Interni rokovi državne uprave nisu i ne mogu biti opravdanje za kompromitovanje integriteta procesa donošenja propisa, a civilno društvo mora biti aktivan učesnik u tom procesu, a ne ‘smokvin list’ kojim se prikriva sprovođenje izabrane politike izvršne vlasti“, ocenile su Građanske inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari