Građanske inicijative: Zloupotreba policije i pravosudnih organa u političke svrhe 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Marko Drobnjaković)

Organizacija Građanske inicijative osudila je događaje od utorak uveče, koji ukazuju na zloupotrebu policije i pravosudnih organa u političke svrhe i zatražila hitnu istragu tih postupaka.

„Naročito zabrinjava curenje informacija iz istrage tabloidima o navodnom plaćanju pojedinaca od strane političkih lidera da izazivaju nerede na protestima“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Potpuno je nedopustivo korišćenje policije u političke svrhe Srpske napredne stranke za „kampanju blaćenja opozicije i učesnika protesta“, ističu Građanske inicijative poručuju da policija ne sme da se služi torturom nad uhapšenima, ni da iznuđuje priznanja na način koji kompromituje zakonitost i pravičnost postupanja.

Curenje informacija iz istrage i neovlašćeno dostavljanje snimaka ispitivanja uhapšenih tabloidima predstavlja ozbiljno kršenje pravila i standarda pravosudnog sistema, naglašeno je u saopštenju.

Dodatno, pojavljivanje snimka na kome se listaju lični podaci studenata i mladih na protestima ukazuje na neopravdano i potencijalno nezakonito interesovanje bezbednosnih službi za mlade aktiviste, navodi organizaija Građanske inicijative.

Od nadležnih organa zahteva se da hitno reaguju i sprovedu istragu kako bi se osigurala nepristrasnost, zakonitost i zaštita svih građana, naročito mladih aktivista i onih koji se zalažu za demokratiju.

Pozivali su organe da hitno preduzmu akcije kako bi se očuvala vladavina prava, bezbednost i prava protestanata, i integritet demokratskih procesa u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari