Građanske inicijative: Policija da poštuje zakone i radi u službi građana 1

Građanske inicijative zahtevaju od policije da odgovori na zvanični zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja koji im je poslat dana 02. februara 2018.

Zatev je upućen nakon što je ultra-desničarska organizacija održala skup ispred prostorija Saveza udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije, navodi se u saopštenju Inicijativa.

Kako navode, predstavnici nacionalističkih snaga su se okupili da bi protestovali protiv nominacije Nataše Kandić za Nobelovu nagradu za mir, a pritom su koristili govor mržnje i diskriminatorne poruke zabranjene zakonom. Mada je bila pozvana, policija nije izašla na lice mesta, što je MUP demantovao, iako snimci sigurnosnih kamera sa Kuće ljudskih prava i demokratije jasno pokazuju da se policija nije pojavila.

– Nakon skupa, predstavnici Kuće poslali su zvaničan zahtev polcijskoj stanici Stari grad za dostavljanje informacija od javnog značaja, u kom su tražili informaciju o tome da li je skup bio predhodno prijavljen, transkript razgovora u kome zaposleni zovu policiju i svim radnjama koje su preduzete nakon poziva.   Policija nije odgovorila na zahtev iako je prošlo više od 15 dana zakonom propisanog roka, niti su javili da im je potrebno više vremena da pribave podatke. Zaposleni u Kući su obavestili Poverenika za informacije od javnog značaja da policija nije odgovorila na zahtev – rekli su iz Građanskih inicijijativa.

Prema njihovim rečima, posledica atmosfere nekažnjivosti i tolerisanja govora mržnje doveli su do toga da se danas ponovo susrećemo na izlogu Kuće sa natpisima i targetiranjem udruženja građana kao neprijateljima Srbije i stranim agentima.

Građanske inicijative pozivaju policiju i nadležne institucije da hitno reaguju na konstantne napade nacionalističkih snaga na udruženja građana koja se zalažu za poštovanje ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari