Građanski preokret poziva građane da reaguju na zahtev kompanije Linglong 1arhiva Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Građanski preokret pozvao je danas građane da reaguju povodom obaveštenja Gradske uprave Zrenjanina u lokalnom listu „Zrenjanin“ o podnetom zahtevu kineske kompanije Linglong za odlučivanje o potrebi procene uticaja fabrike automobilskih guma na životnu sredinu.

„Kao i prethodnog puta, kada je obaveštenje o sličnom zahtevu za pomoćne objekte tog investitora objavila samo u štampanom izdanju lokalnih novina, to je slučaj i sada, kada je u pitanju glavni objekat fabrike“, naveo je u saopštenju Građanski preokret.

Po oceni tog nevladinog udruženja, radi se o očiglednom i doslednom zalaganju vlasti da što manji broj građana sazna i adekvatno reaguje na zahtev kompanije Linglong, jer je za upućivanje mišljenja ostavljen rok od samo 10 dana, a dokumentacija na koju treba reagovati ima 229 stranica teksta.

U saopšenju se kaže da je „poslednji trenutak da se javnost Srbije trgne i ne dozvoli da se ogromna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu provuče ‘ispod radara’, u senci izbora“ i da obim proizvodnje guma koju kompanija Linglong planira nije lokalni problem Zrenjanina, nego opasnost za celu Srbiju.

„Bez Studije o uticaju na životnu sredinu pogona za proizvodnju guma ne može da se proceni na koji način će postrojenje uticati na okolinu, kakva će dodatna zagađenja izazvati, koji će standardi i oprema biti primenjeni i kakva će biti prevencija za sprečavanje akcidentata, poput požara“, naglašeno je u saopštenju.

Građanski preokret pozivao je sve građane, udruženja, političke organizacije, a posebno aktiviste u oblasti zaštite životne sredine da reaguju na javni poziv i upute mišljenja Gradskoj upravi Zrenjanina o potrebi izrade Studije uticaja naživotnu sredinu buduće fabrike guma Linglong u Zrenjaninu.

„Rok za dostavu mišljenja je 15. juni, a adresa je: Gradska uprava grada Zrenjanina, Odeljenje za privredu, Odsek za zaštitu i unapređenje životne sredine, Trg slobode 10, 23000 Zrenjanin“, naveo je Građanski preokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari