Gradonačelnica Niša: Azil za pse biće građen, uprkos protivljenju građana 1BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je danas izjavila da će, uprkos protestima meštana i društva za zaštitu životinja, u selu Duga Poljana kraj Gadžinog Hana biti izgrađeno Regionalno prihvatilište za pse lutalice sa područja Niša, Gadžinog Hana i Svrljiga.

Sotirovski je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada lokalne vlasti u protekle dve godine govorila da se neće odustati od izgradnje prihvatilišta i od sklanjanja pasa-lutalica s ulica.

Razlog je i to što Grad Niš godišnje plaća 100 miliona dinara obeštećenja građanima koji pokrenu sudski spor zbog ujeda pasa’lutalica, a plaća i onima koji se opredele za mirno rešavanje spora.

Po njenim rečima, neistinite su informacije koje opozicione stranke i društva za zaštitu životinja plasiraju preko medija, da lokacija u Dugoj Poljani na kojoj će se azil graditi nema vodu i da neće imati struju.

Najavila je da će izgradnja prihvatilišta u Dugoj Poljani, u kojem živi 11 ljudi, početi vrlo brzo, bez obzira što se tme protive društva za zaštitu životinja.

„Morate da shvatite da udruženja za zaštitu životinja imaju svoj interes. Vi ste novinari-istraživači, utvrdite zbog čega udruženja žele da im se psi nalaze na ulici. Da li se radi o nekoj trgovini, donaciji, utvrdite koja je to vrsta interesa“, rekla je Sotirovski.

Ona je kazala da postoji i mogućnost drugog dogovora sa društvima za zaštitu životinja: da grad besplatno steriliše sve pse u gradu, a da društva plaćaju naknadu građanima za ujede.

„Predlog je da mi sterilištemo pse i da ih označimo čipom, a da tužbe preusmerimo društvima za zaštitu životinja. Možda su oni u mogućnosti da od svojih donacija izdvajaju 100 miliona dinara, koliko grad izdvaja. Moguća je i ta vrsta saradnje i kompromisa, zašto da ne?“, rekla je Sotirovski.

Zbog najavljene izgradnje prihvatilišta, meštani Duge Poljane i članovi Društva za zaštitu životinja protestovali su prošlog meseca ispred Opštine Gadžin Han.

Meštani se protive gradnji prihvatilišta jer smatraju da će uslovi za život u njihovom selu postati nepodnošljivi i zbog buke i zagađenja kada u azil bude smešteno 2.000 pasa.

Članovi društva za zaštitu životinja protive se izgradnji jer smatraju psi neće imati prihvatljive uslove i to što će biti napravljeno nazivaju „logorom“ za pse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari