Odbornička inicijativa u gradskoj skupštini: Napraviti azil za pse u Nišu, a ne u Dugoj Poljani 1Miodrag Stanković i Vojkan Živković: Foto Niš moj grad

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša, podneo je odborničku inicijativu kojom zahteva da se odustane od izgradnje Regionalnog prihvatilišta za napuštene pse u selu Duga Poljana, na teritoriji opštine Gadžin Han, a umesto njega u Nišu napravi gradsko prihvatilište.

On je na konferenciji za novinare predložio da se gradsko prihvatilište u Nišu napravi jer ovaj grad ima veliki broj napuštenih pasa na ulicama, a godišnje izdvaja od 80 miliona do 100 miliona dinara na ime naknade štete građanima zbog ujeda.

„Zahtevam od nadležnih da se odustane od izgradnje prihvatilišta za pse u selu Duga Poljana i da se nađe lokacija za izgradnju azila na teritoriji Grada Niša, sa svim neophodnim uslovima za adekvatno zbrinjavanje životinja“, rekao je Stanković, inače odbornik opozicione odborničke grupe “Niš, moj grad”,

On je ponovio argumentaciju meštana Duge Poljane i organizacija za zaštitu životinja da Dto selo nije dobro mesto za prihvatilište, jer nema kanalizaciju i tehničku vodu, a psi će biti daleko od mreže veterinara i kontrole nadležnih institucija.

Postavio je pitanje kako će se hraniti psi smešteni u prihvatilištu, odnosno iz kojih sredstava će se nabavljati hrana.

“Postavlja se i pitanje ko će raditi i koliko radnika će raditi na održavanju prihvatilišta, s obzirom da to moraju biti stručna lica. Кoliko veterinara će biti potrebno i ko će plaćati usluge i troškove prevoza veterinara, jer se prihvatilište nalazi na lokaciji koja je udaljena 25 kilometara od Niša”, rekao je on.

Stanković je podsetio da je “podnosio brojne amandmane na budžet Grada Niša koji se tiču izgradnje azila za pse i mačke lutalice”.

“Izgradnja takvog gradskog azila koštala bi, po proceni nadležnih, oko 180 miliona dinara. Regionalni azil za pse zahteva mnogo veća ulaganja, transportne troškove i povećava broj zaposlenih”, kazao je on.

Vojkan Živković, koji je govorio “ispred svih niških udruženja za zaštitu životinja”, rekao je da su oni protiv izgradnje regionalnog prihvatilišta u Dugoj Poljani, jer ne ispunjava uslove koji mogu da obezbede dobrobit životinja, a da se zalažu da se u perspektivi napravi uslovno gradsko prihvatilište u Nišu koje bi ljudi mogli da posete i udome napuštene životinje.

“Svi mi iz udruženja za za zaštitu životinja smatramo da je najbitnija vakcinacija i sterilizacija, koje bi smanjile broj neželjenih legla, kao i broj odbačenih štenaca, a u perspektivi i broj životinja na ulici”, rekao je on.

On je dodao da bi nakon smanjenja tog broja, i uz pažljivo pripremljen plan, trebalo izgraditi manji i potpuno uslovan gradski azil.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari