Gradonačelnica Niša: Publika zaslužuje reč kajanja i izvinjenje zbog nasilja 1Foto: Beta/ Saša Đorđević

Nasilje ne sme da baci senku na tradiciju Filmskih susreta, na festival posvećen glumcu i glumačkoj umetnosti, zbog nepromišljenog ponašanja pojedinca, saopštila je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski povodom fizičkog napada glumca u režisera Dragana Bjelogrlića na režisera Predraga Antonijevića u ponedeljak rano ujutru u hotelu Ambasador.

– Malo je reći- osuđujemo, a građani, ta verna publika koja  više od pola veka  puni Letnju pozornicu i Tvrđavu i raduje se festivalu i glumcima, zaslužuju reč kajanja, ako ne i izvinjenja… Gnev pomrači ono umetničko, pa i najbolje obrazovanje, potire svaki uspeh. Cenimo umetnost, osuđujemo ono što je neljudsko- navela je Sotirovski u saopštenju.

Ona je dodala da vreme festivala, kada je Niš prestonica glumačke umetnosti,  „nije vreme za politizaciju, nije mesto za politička nadgovaranja, nadmudrivanja i naklapanja“.

– Hotel „Ambasador“ je kultno mesto postalo zahvaljujući glumcima, ne samo Liz Tejlor i Ričardu Bartonu, već ponajviše velikanima jugoslovenskog i srpskog glumišta. To mesto zaslužuje poklonjenje i poštovanje, a ne nasilje i incident- zaključila je Sotirovski.

Saopštenje je usledilo nakon što je sinoć na ovaj incident reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je između ostalog kazao da se „svakom desi da uradi glupost, ali on mora da snosi posledice”, te da “nasilju i nasilnicima se se mora stati u kraj”.

Fizički napad Bjelogrlića osudile su juče u toku dana ministarka kulture Maja Gojković, predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan i drugi.

Osnovno javno tužilaštvo upravo saslušava Bjelogrlića koji je osumnjičen za krivično delo nasilničko ponašanje.

OJT je juče ujutru Bjelogrliću odredio meru zadržavanja od 48 sati. 

Nakon današnjeg saslušanja, tužilaštvo će doneti odluku u vezi sa pritvorom i daljim postupkom.

Prema nezvaničnim informacijama, Antonijević je navodno u kafe- resoranu hotela Ambasador verbalno provocirao Bjelogrlića, koristeći pogrdne reči i poručujući da mu je mesto u zatvoru.

Bjelogrlić je potom sa leđa fizički nasrnuo na Antonijevića, zadavši mu više udaraca u glavu, i upućujući mu psovke.

Napadnuti režiser je pojedine medije negirao da je provocirao Bjelogrlića, već je, kako je kazao, sedeo sa svojim društvom u drugom delu restorana, gde nije mogao ni da ga vidi.

Rekao je da je nakon incidenta on pozvao policiju, koja je došla i odvela Bjelogrlića da da izjavu, a da su u Policijsku upravu otišli i on i svedoci događaja.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak incidenta, verovatno sa nadzornih kamera hotela, na kojem se vidi kako Bjelogrlić prilazi delu u kojem je sedeo Antonijević i udara ga više puta u glavu, posle čega dolazi do gušanja, koje prekida nekoliko njihovih kolega.

Na mrežama se, takođe, pojavila i fotografija Antonijevićevog lica na kojem se vide povrede.

Savet Filmskih susreta juče je izrazio žaljenje zbog fizičkog napada Bjelogrlića na Antonijevića, ali je ocenio da je reč o incidentu koji nema veze sa samim festivalom.

Srđan Savić, direktor Filmskih susreta, kazao je da je Savetu i Direkciji festivala jako žao zbog incidenta, ali da se on se desio na marginama festivala, koji zbog takvog incidenta nije ni na koji način ugrožen.

On je dodao da Savet festivala osuđuje svaki vid nasilja i smatra da je takvo ponašanje neprimereno, ali da ne želi da se u to direktnije meša.

– Nije na nama da komentarišemo ovakav događaj u kojem su učestvovali ugledni filmski radnici, i to u fazi utvrđivanja istine. Nije na nama ni da ulazimo u njihove privatne odnose i arbitriramo- kazao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari